Da li Srbija može da dobije odštetu od zemalja NATO?

Stručnjaci smatraju da Srbija nema pravnu mogućnost da sudskim putem dobije naknadu štete zbog posledica bombardovanja NATO

  • 39

Iako su nakon 15 godina od NATO bomardovanja male šanse da Srbija tužbama ostvari naknadu štete za posledice razaranja, pojedini stručnjaci imaju ideje za rešavanje tog pitanja.

Glavni pravnik u Ministasrtvu spoljnih poslova Srbije, Rodoljub Etinski, smatra da ne postoji pravna mogućnost da Srbija vodi sudske postupke za naknadu štete uzrokovane bombardovanjem 1999. godine, ali da bi to pitanje moglo da se rešava na neformalan način, uz ekonomsku i drugu podršku našoj državi.

- Međunarodna zajednica u kojoj živimo nije savršena. Ona je više politička nego pravna zajednica i ne postoji mogućnost da pravnim putem ostvarimo naknadu štete - rekao je Etinski.

Međutim, kako je naveo, države koje su učestvovale u bombardovanju bi mogle da, bez formalnog priznavanja odgovornosti i obaveze na naknadu, pomognu da se ublaže posledice bombardovanja.

- Na taj način oporavak Srbije bi mogao da teče brže i lakše, a s druge strane, te države bi zadovoljile i neku svoju moralnu obavezu - smatra Etinski.

On je podsetio da je SRJ u aprilu 1999. godine pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde, organom Ujedinjenih nacija, ali da se sud oglasio nenadležnim pošto SRJ nije bila u to vreme članica UN. I Evropski sud za ljudska prava odlučio je na isti način po tužbama na naknadu štete koje su mu podnosile žrtve bombardovanja.

- Nisu uspešno prošli ni pokušaji da se postupci vode pred nacionalnim sudovima država koje su učestvovale u bombardovanju, dok postupci pred našim sudovima nisu mogući jer tu države uživaju sudski imunitet - naglasio je Etinski koji je i profesor Fakulteta pravnih nauka u Novom Sadu.

S druge strane njegov kolega sa Pravnog falukteta Univerziteta u Beogradu Bojan Milisavljević smatra da postoji šansa da se Srbija izbori za odštetu i to uz pomoć međunarodnih organizacija.

- Pravni put kojim bi Srbija mogla da pokuša da ostvari naknadu štete, jeste primer kako se radilo povodom trgovine organa na Kosovu i Metohiji, preko Saveta Evorpe, izvestilaca i njihovih izveštaja... Sad smo blizu formiranja posebnog suda koji bi trebalo da isptuje odgovornost za trgovinu organima na Kosovu - rekao je Milisavljević.

Preko međunarodnih organizacija Saveta Evrope ili Ujedinjenih nacija mogli bismo, kako je naveo, da tražimo osnivanje posebne komisije koja bi utvrđivala obim i visinu štete od NATO bombardovanja. Ta komisija bi trebalo da utvrdi visinu radijacije, zagađenosti zemljišta, vode i životne sredine i uopteše pričinjene štete, precizirao je profesor.

- Na osnovu tih izveštaja komisije mogli bismo da tražimo aktivinije delovanje UN i formiranje mešovitog sudskog tela samo za taj slučaj - naglasio je Milisavljević i dodao da je to realan put ostvariv na duži rok, u narednih pet do 10 godina.

Profesor Višeslav Hadžitanović, kardiolog, budućoj vladi Srbije predočiće još konkretniju ideju za saniranje posledica NATO bombardovanja, a to je humanitarna akcija izgradnje specijalne bolnice za maligne bolesti koju bi finansirale članice NATO-a koje su učestvovale u bombardovanju.

- Znamo da su tokom bombardovanja korišćene uranijumske radioaktivne bombe i da je u Srbiji porast broja obolelih i umrlih od malignih oboljenja, a srpsko zdravstvo ne može da izađe na kraj sa tim problemom - rekao je Hadžitanović.

On se zalaže za izgradnju i opremanje bolnice koja bi bila specijalizavana za otkrivanje i lečenje malignih oboljenja. Ona bi bila opremljena sa najmorernijom tehnologijom za dijagnostiku, a u njoj bi radili kako naši tako i stručnjaci iz zemalja koje su u četstvovale u bombardovanju.

- Da sam ja ministar zdravlja ja bih ušao u pregovore sa članicama NATO-a. Na taj način bi se pomoglo bolesnima da prežive i da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, jer ljudi cesto ili ne dobiju ili kasno dobiju zdravstvenu zaštitu - naveo je doktor.

On je izrazio optimizam da bi NATO zemlje bile raspoložene da učestvuju u toj akciji koja je pre svega humanitarna.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MM

    16. april 2014 | 19:31

    Ratni zlocin ne zastareva, napali su suverenu drzavu bez odobrenja UN, pobili civile i unistili fabrike. Treba poneti zahtev za rati zlocin i ostetu

  • А

    16. april 2014 | 19:00

    Gorece i oni jednog dana,prokleti da su svi od reda.

  • aba

    16. april 2014 | 19:22

    neka nam vrate kosovo i kvit smo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA