VELIKI PETAK: Dan kada su Isusa razapeli na krst i rugali mu se! (VIDEO)

Na Veliki petak Isus Hristos je razapet od strane rimskih vojnika i jevrejskog naroda, a oni su vikali "krv njegova na naš i na našu decu". Prvo je položen na krst, zakucavani su mu klini u noge i ruke, a potom je krst uspravljen

  • 35

Vernici širom sveta danas  obeležavaju Veliki petak, dan kada je  Isus Hristos umro, tako što je raspet na krst na Golgoti.

Tog dana Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Pre donošenja odluke o Hristovom raspeću, jevrejski narod je vikao "Krv njegova na nas i na našu decu", a mnogi istoričari svedoče da im se upravo to i desilo.

Posle raspeća Hristovog, jevrejska država je razorena i Jevreji su lutali svetom sve do 1948.godine kada su ponovo dobili svoju državu. 

Isus Hristos je razapet na brdu zvanom Golgota, što znači "lobanja", sa još dva razbojnika. Bio je položen na krst, a potom su mu proboli ruke i noge klinima. Potom je  krst uzdignut uspravno, a vojnici su bacali kocku kome će pripasti Isusove stvari i podrugivali mu se rečima: "Ako si car judejski, siđi sa krsta i spasi se".

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti. Na Veliki petak se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa (nedelje) kada je, po verovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Stradanje Hristovo je možda najbolje opisano u pesmama koje se nazivaju Statije, a izvodi ih Divna Ljubojević:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA