PRETNJA TIMOŠENKOVE: Kongres SAD da vojno pomogne Ukrajini!

Timošenkova apeluje da američki Kongres "preduzme sve moguće korake za podršku Ukrajini i odbranu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta"

  • 39

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je i kandidat na predsedničkim izborima planiranim za 25. maj, apelovala je na američki Kongres da pruži vojnu pomoć Ukrajini, objavila je danas pres služba njene stranke Batkivščina.

Timošenkova apeluje da američki Kongres "preduzme sve moguće korake za podršku Ukrajini i odbranu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi Itar-Tas.

Bivša ukrajinska premijerka navodi kako je njenoj zemlji potrebna opsežna pomoć, uključujući odbrambene tehnologije, sisteme protivavionske odbrane, kao i obuku za vojne specijaliste i osoblje.

Timošenkova je uprkos ovakvog apela pozdravila rezultate jučerašnjih četvorostranih pregovora između predstavnika Ukrajine, Rusije, SAD i EU u Ženevi kao "prvi korak u pravom smeru".

Timošenkova se danas izjasnila u prilog reforme lokalnih vlasti i njihove veće samostalnosti i omogućavanja boljeg statusa ruskog jezika, za šta su nužne promene ustava.

Bivša premijerka je podržala i ideju finansijske nezavisnosti ukrajinskih regiona.

Tokom svog današnjeg boravka u Donjecku, Timošenkova se susrela sa članovima bataljona dobrovoljaca koji je oformljen zahvaljujući zalaganju lokalnih lidera Batkivščine. Tom prilikom ona se založila za veće razumevanje izmedu istoka i zapada Ukrajine.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i premijera Arsenij Jacenjuk su, inače, ranije danas izdali zajedničko saopštenje u kojem ističu kako će novim ukrajinskim ustavom biti uvedena decentralizacija vlasti, a ruskom biti dat status zvaničnog jezika u određenim regionima zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi ns

    18. april 2014 | 22:41

    Klimaks zna neke žene mentalno da rastroji,kod nje je to očito?!?!

  • gane

    18. april 2014 | 22:21

    Mogu ja da ti pomognem Julija...Nisam Romeo i neće te boleti...samo se opusti..sklopi oči ne govori ćuti...pametnije ...majke mi..

  • Dejan B.

    18. april 2014 | 22:22

    Bestidnice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA