Ponavlja se suđenje "carinskoj mafiji"

Prvostepena presuda Specijalnog suda je ukinuta zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, zbog kojih se ni činjenicno stanje nije moglo sa sigurnošcu ispitati - navodi se u obrazloženju Apelacionog suda

  • 3

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu i naložio da se ponovi suđenje grupi poznatoj kao "carinska mafija", na čelu sa bivšim upravnikom carinarnice u Zrenjaninu, Žarkom Dakovićem.

Suđenje će osim Dakoviću, koji je bio osuđen na šest godina zatvora, biti ponovljeno i cariniku Radovanu Šarencu, vlasiku agencije "Zorka komerc" Željku Bugarinu, zatim radniku agencije Darku Tanaskoviću, kao i Goranu Ivankoviću i Hikmetu Neziroviću. Vlasnik privatnog preduzeća iz Subotice Boris Vidaković pravosnažno je oslobođen optužbi, navodi se u presudi Apelacionog suda.

- Prvostepena presuda Specijalnog suda je ukinuta zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka zbog kojih se ni činjenicno stanje nije moglo sa sigurnošcu ispitati - navodi se na sajtu Apelacionog suda.

Njima će se ponovo suditi zbog optužbi da su od maja do decembra 2006. korišćenjem privrednih i poslovnih struktura, po pravilima interne kontrole i discipline članova grupe vršili krivična dela primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprave.

Oni su optuženi i da su se dogovarali o nezakonitom uvozu i carinjenju korišćenih motornih vozila, te su korišćenjem falsifikovane dokumentacije umanjivali carinsku osnovicu, odnosno omogućavali da se uvezu vozila čiji uvoz nije dozvoljen.

Ukinutom presudom Daković je bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zločinacko udruživanje i produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a bila mu je izrečena mera zabrane vršenja poziva carinskog službenika u trajanju od pet godina. Bugarin je zbog istih dela bio osuđen na pet i po godina zatvora, Ivanković na pet, a Šarenac zbog primanja mita na četiri godine zatvora.

Tanasković je zbog produženog krivičnog dela davanje mita bio osuđen na dve godine. Nezirović je zbog izvršenja krivicnog dela zloupotreba službenog položaja pomaganjem bio osuđen na godinu dana zatvora. Okrivljeni su bili obavezani da u korist budžeta uplate više od dva miliona dinara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rey

    22. april 2014 | 16:47

    Ala su i bili osudjeni svaka cast + jos sud nije zavrsen ito za samo 8godina ocelte li uspeti osuditi za narednih petnaestak godina sta mislite ?

  • Miki

    22. april 2014 | 20:36

    U Subotici na muvanju sa autima drzava je zakinuta za milione eura a pojedinci zgrnuli milione u svoje dzepove.Tuzilac ima crno na belo sve a covek nema petlju da krene.Vucicu sta se ceka vise!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA