Minimalac u Srbiji među najnižima na svetu!

Sadašnja minimalna cena rada u Srbiji iznosi 115 dinara na sat bez doprinosa

  • 22

Sadašnja minimalna cena rada u Srbiji od 115 dinara na sat bez doprinosa među najnižim je zakonom garantovana minimalna cena rada na svetu.

Možda se u tome, zahvaljujući kursnim kolebanjima, takmičimo sa Bugarima, koji su januara ove godine imali garantovanu minimalnu zaradu na sat od 1,04 evra. Malo ispred nas su Rumuni (1,14 evra), Brazilci (1,15 evra), Litvanci (1,76 evra), Letonci (1,93 evra), Česi (1,95 evra),piše "Danas".

Na čelu liste su Australijanci (11,88 evra), a sa njima se takmiče Luksemburžani (11,1 evra). Od zemalja na koje se ugledamo, Nemačka trenutno nema zakonom garantovanu minimalnu cenu rada, ali je zakon o tome upravo u proceduri uz, i tamo, mučnog koalicionog usaglašavanja jer se smatra da se država time nedopustivo meša u stvari tržišta i materiju koja je stvar dogovora poslodavaca i sindikata.

Već je dogovoreno da ta zarada na sat za 2015. godinu iznosi 8,5 evra bruto. Minimalna cena rada postoji u SAD, a nedavno je predsednik Barak Obama iskoristio svoja predsednička ovlašćenja i podigao njenu vrednost na 10,1 dolara na sat. Zanimljivo je da u skandinavskim zemljama (Švedska, Danska, Finska) zakonom garantovana minimalna zarada ne postoji.

Naši poslodavci tvrde da ni ovako nisku minimalnu zaradu po satu ne mogu da izdrže, ili bar često ne mogu da izdrže. Pokušaj da se njen iznos podigne na 130 dinara za ovu godinu nije prihvatilo ni Ministarstvo finansija u ime Republike Srbije kao najvećeg poslodavca u zemlji.

Najvažnija tačka spora oko minimalne zarade je njena visina. Dok sindikati tvrde da je preniska i da se od nje ne može živeti, poslodavci skreću pažnju da je i tako niska, polovina od prosečne plate, što je, po njima, nedopustivo visok odnos u korist minimalne zarade. Sa poslodavcima je saglasna i Vlada Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    23. april 2014 | 10:47

    Možda nemam visoka primanja, al zato imam pritisak 120 sa 80!

  • Vladimir

    23. april 2014 | 19:07

    Sramota je,iza pojedinih privatnika stoji drzava,tako da im se ne isplati da povecaju platu,sve se zna, samo lazu ovaj slep narod.

  • oktan

    23. april 2014 | 12:04

    Kakav bezobrazluk. Ne mogu da izdrže. Čist lopovluk. Većina privatnika smatra da je normalno da radnik prima do 25000 dinara. Pa njihovoj računici ako njima ne ostane trodupla zarada u poslu oni su na gubitku. Pošto je kod nas trgovina broj 1 od svih delatnosti u privredi, imate sledeću situaciju: Gospoda biznismeni kume majice (ili bilo koju drugu robu ) za 400 dinara i prodaju je za 1500 dinara. Tako drže cenu jedno mesec dana, a onda ide sniženje za 30% pa majica košta 1000 dinara, u većini slučajeva 990 :). Oni čak i na taj kao ekstra popust imaju debelu zaradu. Naravno plata prodavcu je 25 do 30 hiljada i kao čirak stoji po ceo dan u radnji. I to je situacija sa zaposlenim. A veliki broj slučajeva je da ljudi rade preko omladinske većinom studenti. Koji nemaju više od 120 dinara po satu. Sjedne strane imate studente koji rade za džeparac a sa druge tona ne zaposlenih, i nameće se pitanje zašto bi oni podizali cenu sata.??????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA