Tadić: Srbija pregovara sa još nekoliko proizvođača automobila! (VIDEO)

Predsednik Srbije je najavio da će 90 odsto automobila ići u izvoz što će značiti dodatnih milijardu evra prihoda

  • 1

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na salonu automobila u Ženevi da je premijerom modela Fijat500L, koji će se proizvoditi u Kragujevcu, promovisan ne samo taj "Fijatov" model, već i Srbija. On je dodao da će se u fabrici "Fijat-Srbija" do kraja godine biti proizvedeno više od 30.000 novih automobila. Predsednik je najavio pregovore sa još nekoliko proizvođača automobila svetskih razmera.

Tadić je izrazio oduševljenje novim modelom i istakao da je Srbija od danas "novi-stari proizvođač automobila".

Ovaj model će biti prodavan i u Evropi i u SAD. Građani posle ovoga mogu da imaju više poverenja u svoju državu. Ovo je pre svega uspeh građana Srbije - poručio je Tadić, dodajući da će  proizvodnja modela 500L za Srbiju značiti povećanje bruto domaćeg proizvoda i izvoza za jednu i po milijardu evra.

- Kad bismo imali deset ovakvih investicija, Srbija bi bila potpuno drugačija zemlja i zato nastavljamo - rekao je Tadić.

Odgovarajući na konstatacije da je najslabija strana modela 500L to što će biti proizveden u Srbiji, Tadić je istakao da su takvi tekstovi zapravo dobri, jer, kada potrošači uvide kvalitet vozila, Srbija i "Fijat" će se "vinuti u zvezde".

- Sve oči su uprte u Kragujevac. Danas, kompanije koje ne privlače pažnju nemaju prilike – rekao je on i dodao da je početak proizvodnje fijata 500L prilika da se doprinese kredibilitetu Srbije.

Tadić je, takođe, najavio i da će Vlada krajem meseca i u toku narednog početi pregovore sa "još nekoliko proizvođača automobila svetskih razmera", ali nije hteo da precizira o kojim se proizvođačima radi.

Tadić je kazao da je u današnjem razgovoru sa predsednikom "Fijata" Serđom Markioneom bilo reči i o svetskoj krizi, i da je zaključeno da će radnici "Fijata" u Srbiji, kao i bilo gde u svetu, za svoja radna mesta morati da se bore kvalitetnim radom.

Kompanija "Fijat-Krajsler" je početkom februara saopštila da će početna cena fijata500L biti oko 16.000 evra, i da će se proizvoditi u dve benzinske verzije i jednoj s dizel motorom. Proizvodnja bi trebalo da počne na leto.

Automobil fijat 500L ima pet sedišta, dugačak je 4,14 metara, širok 1,78, a visok 1,66 metara i po karakteristikama kabine podseća na model "600 multipla".

Ceremoniji su, osim predsednika Tadića, prisustvovali ministar ekonomije Nebojša Ćirić, gradonačelnik Kragujevca Verko Stevanović, bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ambasador u Švajcarskoj Milan St. Protić.

(Izvor: Tanjug / Video: URS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA