Kijevske trupe opkolile Slavjansk (FOTO) (VIDEO)

Mediji tvrde da je ukrajinska vojska u ofanzivi na istoku angažovala 1.000 vojnika, 150 vozila i helikoptere, kao i da je opkolila Slavjansk sa tri strane, ostavljajući otvoren prostor samo na istočnoj strani

  • 12

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je u okršajima u Slavjansku ubijeno “nekoliko proruskih ekstremista”, a prema najnovijim informacijama sa lica mesta, vojska se povukla posle zauzimanja punktova i opkolila grad.

Nije jasno zašto se vojska povukla posle dva časa, prenela je agencija Rojters, posle čega je lokalna “narodna milicija” ponovo zauzela položaje i dodatno ih utvrdila.

Prema rečima lokalnih samoproglašenih vlasti, u sukobima su poginula dvojica “milicionera”, dok su još trojica ranjeni, a milicija se povukla pred vojskom da bi izbegla žrtve i zatim se vratila na položaje, preneli su ruski mediji.

Isti izvori tvrde da je ukrajinska vojska u ofanzivi na istoku angažovala 1.000 vojnika, 150 vozila i helikoptere, kao i da je opkolila Slavjansk sa tri strane, ostavljajući otvoren prostor samo na istočnoj strani.

Proruski gradonačelnik Slavjanska Vječeslav Ponomarjov upozorio je građane da ne izlaze na ulice, a iz sedišta “samoodbrane” najavljeno je da će pucati u slučaju ofanzive na grad.

Ponomarjov je naglasio da njegovi ljudi imaju puškomitraljeze, a prema izveštajima svedoka snage odbrane grupišu se u centru grada očekujući napad.

- U Slavjansku su danas započete kombinovane operacije. To znači samo jedno: građanski rat - saopšteno je iz kancelarije lokalnih vlasti.

Izveštaji upućuju na saznanja da se borbe vode i u drugim mestima na istoku Ukrajine, gde lokalne milicije ne pristaju na predaju i pružaju oružani otpor.

Pripadnici narodne samoodbrane uz pojačanje koje je stiglo iz grada Krasni Liman odbili su napad ukrajinskih snaga koji su pokušali da uđu u grad, prenosi Itar tas.

Iz Kijeva su najavili slamanje militantnog otpora, a stanovništvo daje podršku pobunjenicima i odbacuju vlasti u Kijevu.

Mediji javljaju i to da su telefonske veze u kvaru u gradu, kao i da ne radi ni mobilna telefonija.

Vršilac dužnosti Vječislav Ponomarev je rekao da je situacija u Slavjansku normalizovana, ali se građanima savetuje da ostanu kod kuće i da decu ne vode u školu.

(Telegraf.rs / Agencije)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA