LAVROV: Operacije ukrajinske vojske su krvav zločin!

- Oni vode rat protiv sopstvenog naroda. To je krvavi zločin i oni koji su primorali armiju da to učini će, siguran sam, za to platiti i suočiti se sa pravdom - rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

  • 6

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je danas operacije ukrajinske vojske u istočnom delu Ukrajine, nazivajući ih krvavim zločinom.

Lavrov je na susretu sa mladim diplomatama u Moskvi rekao da će privremene ukrajinske vlasti odgovarati pred licem pravde zbog toga što vode rat protiv sopstvenog stanovništva, javio je Rojters.

- Oni vode rat protiv sopstvenog naroda. To je krvavi zločin i oni koji su primorali armiju da to učini će, siguran sam, za to platiti i suočiti se sa pravdom - rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je, takođe, optužio Vašington da dodatnim zahtevima od Moskve odstupa od međunarodnog sporazuma u vezi sa Ukrajinskom krizom postignutog u Ženevi.

- Rusija će odlučno doprineti deeskalaciji konflikta u skladu sa kompromisnim pristupom dogovorenim u Ženevi. Ne možemo imati zahteve samo jedne strane - rekao je Lavrov.

Lavrov je u obraćanju istakao i da "ne može biti jednostranih zahteva" kakvi su predstavljeni Moskvi od strane Vašingtona, primećujući sklonost Sjedinjenih Država da "sve okrenu naopačke".

- Oni kažu: Morate napustiti administrativne zgrade u Donjecku, Lugansku i drugim gradovima u jugoistočnoj Ukrajini. Štaviše, zvaničnici Stejt departmenta, naročito Viktorija Nuland, izjavljuju da smo se navodno dogovorili u Ženevi da će separatisti napustiti okupirane zgrade. To nije istina - rekao je Lavrov i dodao:

- To nije moglo biti ni napisano, jer smo se postarali da se proces odvija simultano i da strane imaju jednake obaveze da napuste bilo koje ilegalno zauzete zgrade i razoružaju sve nelegalne snage. A ''Majdan'' opstaje u Kijevu i niko nema nameru da ga napusti - rekao je ruski šef diplomatije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXXX

    25. april 2014 | 11:21

    Ko to kaze.Nije to njegov narod ,nego tvoje putinove ubacene jedinice da bi imali razloga da povedete rat ,koji ce sigurno biti tragican i za ruski i ukrajinski narod.Vi samo saljete vojnike na Front a vi i vasi bliznji uzivate na nekim osiguranim vilama i dacama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA