ALARMANTNO: Nišlijama pare s kartica skidaju "skimerom"

Aparat ručne izrade nađen na bankomatu "Sosijete ženeral" banke, policija upozorava građane da obrate pažnju kada uzimaju novac iz keš mašina

  • 0

Aparat za skidanje podataka s platnih kartica, poznatiji kao "skimer", otkriven je na bankomatu Sosiete Ženeral banke na Trgu Kralja Milana u Nišu.

Uređaj su pronašli radnici banke nakon više prijava njihovih klijenata da im se kartice zaglavljuju u bankomatu. Ovo je prvi slučaj da se ovaj uređaj, koji se smatra poslednjim dostignućem u hakerisanju poverljivih podataka, pronađe u Nišu.

Nebojša Petković, rukovodilac odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta PU Niš, kaže da je nesumnjivo da tvorac aparata ima odlična tehnička znanja.

- Očigledno je da je reč o ručno pravljenom uređaju, opremljenom elektronikom koja omogućava otkrivanje podataka s kartica. Taj uređaj se stavlja na deo bankomata gde se kartica uvlači radi očitavanja i skida kodove koje njihovom vlasniku omogućavaju pristup računu - kaže Petković.

Policija upozorava građane da obrate pažnju za slučaj da primete bilo šta sumnjivo na bankomatima.

- Ukoliko primete neke delove za koje smatraju da ne treba na njima da budu, treba da odustanu od korišćenja kartice. Takođe, treba da budu sumnjičavi i ukoliko se dogodi i da im se kartica zaglavljuje u bankomatu. Baš to se desilo klijentima Sosiete Ženeral banke, koji su prijavili ovaj slučaj - objašnjava Petković.

Policija navodi da niko od korisnika bankomata na kojem je bio "skimer" nije oštećen, jer njegov vlasnik nije stigao da ga skine i zloupotrebi podatke. Za sada još nema informacija o identitetu osobe koja je pokušala da na ovaj način izvedu pljačku.

(V. Aničić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA