TU SMO U VRHU: Evo koje mesto zauzima Srbija na listi najbednijih država na svetu!

Od zemalja iz regiona na listi su se našle Srbija, Makedonija, Hrvatska i Slovenija, i to zbog visokog nivoa nezaposlenosti

  • 30

Kato institut obavio je analizu najbednijih zemalja na svetu, uzimajući u obzir, između ostalog nivo nezaposlenosti i inflacije. Među 90 zemalja, koliko ih ima na listi, svoje mesto našla je i Srbija.

Sve zemlje rangirane su prema takozvanom indeksu bede. Sve je bazirano na podacima i ekonomskim računanjima koje je obavio Stiv Henk, profesor Primenjene ekonomije na Univerzitetu Džon Hopkins.

Formula po kojoj je računao uključivala je nivo inflacije, kamatne stope i nivo nezaposlenosti, ali i rast BDP po glavi stanovnika.

Na čelu ove liste, od najgore zemlje ka najboljim, nalazi se Venecuela, sa ubedljivo najvišim indeksom bede, od 79,4, a svemu tome najviše doprinosi inflacija. Drugo mesto, iz istog razloga, zauzeo je Iran.

Treće mesto zauzima Srbija sa indeksom 44,8. Tome je, sudeći po ovom istraživanju, najviše doprineo visok nivo nezaposlenosti.

Iako smo najviše rangirani od zemalja u regionu, na listi se nalaze i Makedonija (11. mesto), ali i Hrvatska (15) i Slovenija (32), koje su se, kao i Srbija, na listi našle zbog visokog stepena nezaposlenosti.

Na dnu tabele, sa najmanjim indeksom bede, je Japan, takođe, zbog nezaposlenosti.

(Telegraf.ts / Izvor: www.businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • domobran

    26. april 2014 | 11:38

    Braćo iz ex yu da bar u nečemu pobjeđivamo. Vi srbi ste brončani, nebrinite, mi ćemo sve dat od sebe da vas sustignemo... Mamu im političarsku, neradničku... Treba pokrenuti ustanak. Kako se zvao onaj vaš? Prvi srpski ustanak? Ili onaj naš, "seljačka buna". Pravi smo kmetovi.

  • bih

    26. april 2014 | 13:00

    Koliko god da si bedan još gore je kad nemaš more da se leti okupaš ko čovek!

  • Mazda

    26. april 2014 | 12:11

    Srbija treba da stoji prva na ovoj tabeli. Malo su se proracunali. Nema nama spasa. Bice nama sve gore i gore!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA