NOVA GLUPOST: Berluskoni uvredio Nemce

Bivši italijanski premijer je izjavio da "po Nemcima, koncentracioni logori nikad nisu ni postojali ". On je na predizbornom skupi pričao o skandalu koji je izazvao pre 11 godina, kada je Martinu Šulcu ponudio ulogu čuvara u nacističkom logoru

  • 24

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni ponovo je skandalizovao evropsku javnost, ovog puta izjavivši na predizbornom skupu u Milanu da "za Nemce, koncentracioni logori nikada nisu postojali", preneo je britanski BBC.

To je najnoviji napad Berluskonija na njegovog starog "neprijatelja" Martina Šulca, Nemca na čelu Evropskog parlamenta i kandidata levog centra za predsednika Evropske komisije.

Govoreći o skandalu koji je izazvao 2003. godine kad je Šulcu u šali ponudio ulogu čuvara u nacističkom logoru u jednom filmu koji se tada snimao u Italiji, Berluskoni je rekao da su ti komentari izgovoreni u stilu ironičnog humora.

- Rekao sam mu da bi mu obezbedio posao, s obzirom na to da jedan moj prijatelj režiser planira da snimi film o nemačkim koncentracionim logorima. Po Nemcima, koncentracioni logori nikad nisu ni postojali - rekao je Berluskoni.

Partija evropskih socijalista (PES), krovna organizacija koja obuhvata evropske stranke levog centra, nazvala je Berluskonijev komentar "vrednim prezira" i pozvala Evropsku narodnu partiju (EPP), koja okuplja stranke desnog centra, između ostalih i Berluskonijevu "Forca Italiju", da osudi izjave bivšeg italijanskog premijera.

- Ovi Berluskonijevi komentari predstavljaju uvredu za čitav nemački narod, a ne samo za Martina Šulc - naveo je u saopštenju predsednik PES-a Sergej Stanišev.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzo

    27. april 2014 | 13:16

    Zasto je glulost? Od kraja rata pa do sada oni negiraju da su ista znali, da su "samo" ispunjavali naredjenja. Jos malo pa ce da negiraju i da je rat postojao

  • Realno

    27. april 2014 | 12:29

    Nemce najviše na svetu boli istina o tome ko su i šta su, Berluskoni ih ničim nije uvredio, već im je rekao ono što i sami dobro znaju !!!

  • rekao je istinu.

    27. april 2014 | 13:33

    Nemci su nacisti. I Ameri se tako ponasaju, jer petina Amerikanaca ima nemacko poreklo, to su zvanicni podaci. Sad sto im se svi uvlace, i jednima i drugima, to je druga stvar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA