Neonacisti u Ukrajini slave formiranje dobrovoljačke SS divizije, sukobi u Donjecku i Harkovu! (VIDEO)

U sukobu proruskih i proukrajinskih pristalica u Donjecku ima više povređenih. Fudbalski navijači napali manji broj antivladinih demonstranata u Harkovu, povređeno je najmanje 14 osoba. Neonacistička organizacija Desni sektor zahteva od vlade Ukrajine oružje

  • 17

Članovi neonacističke organizacije Desni sektor zahtevaju od vlade Ukrajine da im da oružje za formiranje svog specijalnog bataljona "Donbas" u Donjeckoj oblasti.

Vođa Desnog sektora, Dmitrij Jaroš smatra da je samoproklamovana vlada Ukrajine trebala da naoruža njegove "bojovnike"  zajedno dejstvuju sa novoformiranom Nacionalnom gardom na istoku Ukrajine protiv federalista i proruskih aktivista.

Neonacisti su u Ljvovu paradom proslavili dan kada je u Drugom svetskom ratu (pre 71 godine)  formirana 14. SS dobrovoljačka divizija "Galicija" . Stotine učesnika nosilo je oznake SS divizije Galicija dok su marširali gradom do spomenika Stjepanu Banderi koji je takođe sarađivao sa nacistima.

Nekoliko hiljada fudbalskih navijača napalo je oko daleko manji broj antivladinih demonstranata koji su mirno protestovalo u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu. U nasilju je povređeno više od 14 ljudi, uključujući dvojicu policajaca, a osmoro je odvezeno u bolnicu. Skoro 5.000 navijača dva ukrajinska fudbalska kluba "Dnjipro"(Dnjepar) i "Metalist" okupilo se na harkovskom trgu Ustav, pridruživši se grupi od oko 250 prokijevskih aktivista koji su protestovali.

Do masovne tuče došlo je kada su navijači stigli do ulice u kojoj su se nalazili antikijevski demonstranti koji su tražili širu regionalnu autonomiju od Kijeva. Policija nije nikoga uhapsila.

Dve suprotstavljene grupe demonstranata sukobile su se danas u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine, a u masovnoj tuči ima više povređenih, javlja Raša tudej.

Sukobima je prethodio skup pristalica jedinstvene Ukrajine i vlasti u Kijevu koji su obezbeđivale jake policijske snage. Međutim, kada su se na ulici pojavili i proruski demonstranti izbio je fizički sukob dve grupacije koje policija nije uspela da spreči.

Na snimcima televizije RT vide se grupe maskiranih ljudi sa obe strane koji se sukobljavaju palicama, šipkama, lancima i bacaju jedni na druge molotovljeve koktele i šok bombe.

Policajci pokušavaju da spreče incidente, ali je u nekoliko navrata došlo do direktnog sukoba dve grupe. Rojtersov reporter je video najmanje pet osoba sa povredama glave i na strani demonstranata i na strani napadača. Povrede nisu izgledale kao opasne po život.

Demonstranti, koji su vikali "Donjeck je Ukrajina" i mahali ukrajinskim zastavama, razišli su se posle sukoba.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Трећи Рим

    29. april 2014 | 01:33

    Нападајте ви само Русе али нека западни плаћеници и унијати добро знају Руси никада нису били поражени нити ће бити поражени,руска земља је прогутала Монголе,Тевтонце,Наполеонову Армију,Хитлерову Армију прогутаће и вас издајнике словенства и православља!Нека живи нова Руска Империја!Слава России!

  • DD

    28. april 2014 | 23:34

    AMERIČKI MILJENICI

  • natasa

    29. april 2014 | 07:03

    Mene ovi Ukrajinci skroz podsecaju na Hrvate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA