Srbija prva po prenatrpanosti zatvora u Evropi!

Srbija se našla na vrhu po prenatrpanosti zatvora sa prosečno 160 zatvorenika na 100 raspoloživih zatvorskih mesta

  • 14

Oko 1,7 miliona ljudi nalazilo se 2012. godine u evropskim zatvorima, a Srbija je zemlja sa najvećom preopterećenošću zatvorskih kapaciteta, navodi se u godišnjem izveštaju o stanju u zatvorima članica Saveta Evrope, koji je danas predstavljen u Strazburu.

Imajući u vidu da je evropski prosek 150 zatvorenika na 100.000 stanovnika, odnosno 145 zatvorenika na 100 mesta u zatvoru, Srbija se našla na vrhu po prenatrpanosti zatvora sa prosečno 160 zatvorenika na 100 raspoloživih zatvorskih mesta.

Slede Italija, 145 zatvorenika na 100 mesta, i Kipar, 140 na 100 mesta. Zbog toga se u izveštaju kaže da su "Srbija, Italija, Kipar, Mađarska i Belgija i dalje države gde je situacija najakutnija".

U izveštaju se upozorava i na povećanu stopu samoubistava u evropskim zatvorima.

- Savet Evrope preporučuje vladama da više koriste alternativne kaznene mere kao što su uslovno služenje kazne, društveno-koristan rad, lečenje, kućni pritvor ili elektronski nadzor osuđenika - rekao je generalni sekretar SE Torbjorn Jagland je u saopštenju nakon objavljivanja izveštaja, a prenela agencija MTI.

Najčešći razlog služenja kazni u evropskim zatvorima su presude za krađu, trgovinu narkoticima (po 17 posto) i za ubistvo (13 posto).

Komitet ministara u SE i druga tela kao što je Komitet za prevenciju torture preporučile su članicam da što pre reše problem prenatrpanosti zatvora i povećaju šanse za reintegraciju osuđenika. Statističko istraživanje je za Savet Evrope sproveo Institut za kriminologiju i krivično pravo Univerziteta u Lozani na osnovu informacija iz 47 zatvorske uprave 47 članica SE.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    29. april 2014 | 17:08

    Pravi lopovi su na slobodi

  • Dragisa

    29. april 2014 | 19:47

    Jeftinije je da se cela Srbija ogradi bodljikavom zicom i problem resen.

  • Tu i tamo

    29. april 2014 | 20:38

    Ti sto su u zatvoru to su sve sitne ribe, a ovi pravi lopovi-politicari sto ojadise nasu drzavu i dalje su na slobodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA