Kosovo će finansirati odbranu pripadnika OVK optuženih za ratne zločine

Prošle nedelje Kosovska Vlada saopštila je da će svaka osoba koja je optužena za navodne zločine pred specijalnim sudom dobiti pravnu i finansijsku zaštitu i novčanu pomoć za porodice

  • 16

Na Kosovu trenutno traje rasprava koju je pokrenula najava o uspostavljanju podrške bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova pred novim međunarodnim sudom za ratne zločine.

Prošle nedelje Kosovska Vlada saopštila je da će svaka osoba koja je optužena za navodne zločine pred specijalnim sudom dobiti pravnu i finansijsku zaštitu i novčanu pomoć za porodice.

- Nema sumnje da ovaj fond mora biti ustanovljen. Nema sumnje da ovaj fond mora biti ustanovljen -  rekao je u sredu Adem Grabovci iz vladajuće Demokratske partije Kosova.

Ipak, postoje i oni koji se ne slažu sa ovom odlukom.

Redžep Seljimi iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje, koji se protivi osnivanju novog suda, rekao je za BIRN da “osnivanjem tog fonda vlada pokušava da umanji štetu koja je zemlji načinjena osnivanjem novog tribunala za ratne zločine”.

Veruje se, inače, da je Evropska unija izvršila pritisak na Kosovo da podrži osnivanje tribunala.

Poslanici u parlamentu prošle nedelje su podržali odluku o  osnivanju novog tribunala koji će raditi u skladu sa zakonima Kosova, ali će tužitelji i sudije biti međunarodni. On bi trebalo da rasvetli ratne zločine koje su navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova 1998. i 1999. godine.

Sud će najverovatnije imati prostorije na Kosovu i izvan njega, ali se još ne zna kada će tačno biti osnovan. Ne zna se ni da li će se novi tribunal baviti trgovinom organima u koju su navodno bili umešani pripadnici OVK, ali se zna da će se baviti otmicama i raseljavanjem oko 500 ljudi, uglavnom Srba, koji su nestali tokom sukoba na Kosovu koji se završio u julu 1999. godine.

Istraga o navodima o trgovini organima iz izveštaja Saveta Evrope, koji je 2010. godine sačinio Dik Marti, još traje.

(Telegraf.rs / Izvor: Birn)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXXX

    30. april 2014 | 20:35

    Svaka drzava stiti svoje gradjane jer oni su nevini dok im se ne dokaze,za razliku od nase drzave koja je jako malo ucinila za nase oyumnjicene cak i pomogla da ih strpa u Haški pritvor.

  • Boki

    30. april 2014 | 20:10

    Nadam se da im izvori finansiranja nece biti trgovina drogom i organima kao za vreme rata...

  • Partybreaker

    30. april 2014 | 21:54

    Pa sta im tesko...koliko droge imaju mogu da finansiraju odbranu za sve meksicke kartele... Sve sam olos...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA