KAKVI SMO TO LJUDI: Srbija zbog novca nema nijednog psa-vodiča za slepe!

Pas sa besprekornim pedigreom, proveren nekoliko legla unazad, bez genetske predispozicije za razna oboljenja i star oko osam nedelja, košta oko 2.500 evra, dresura, nakon godinu dana boravka u socijalizatorskoj porodici još oko 10.000 evra, a tu je i obuka trenera - ukupno oko 25.000 evra

  • 8

Srbija nema nijednog psa vodiča za slepe. Savez udruženje slepih i slabovidih "Beli štap" računa da "humanost još stanuje" u Srbiji, pa je započeo akciju: nadaju se da će bar milion od osam miliona građana, poslati SMS poruku na broj 4183, kojim će u fond Saveza za kupovinu "najboljeg prijatelja" uputiti po 100 dinara. 

Baletski igrač i voditelj šou programa "Ples sa zvezdama" Aleksa Jelić medju prvima je Savezu donirao 1.000 evra koje je osvojio pobedivši u jednoj od emisija ranijeg šou programa "Tvoje lice zvuči poznato". Kako kaže, u akciju se uključio jer je njegova baka bila skoro slepa, pa se i sam uverio da je gubitak vida definitivno najteži hendikep.

- Ima nas osam miliona u Srbiji, toliko smo poznati po humanosti, barem smo bili, ne bi trebalo da baš sada, u ovom trenutku to izgubimo i da ne pošaljemo bar tu jednu poruku. Neka poštalje milion gradjana i neka pošalju po jednu poruku, neka to ne bude osam miliona, već jedan pa će značiti nešto - uveren je Jelić.

Popularni Aleksa kaže da nije jedina javna ličnost koja je uključena u neku humanitarnu akciju, već da zajedno sa kolegama vrši javni pritisak na gledaoce da i oni učestvuju i istovremeno, iz nedelje u nedelju, daju informacije kome je pomoć najpotrebnija. 

Tako je bilo i pre dve nedelje kada je u pitanju bila mala Nadja Novaković, podsetio je Jelić, a sada je pokrenut čitav niz akcija. Siguran je da će i neko od takmičara iz šou programa "Ples sa zvezdama" svoju nagradu pokloniti Savezu udruženja slepih.

- Živeo sam godinama u Španiji i tamo svako sa svojim psom može da udje bilo gde: u banku, gradski prevoz, postoje mesta gde možete ući sa velikim psom, znate u koji deo prevoza treba da stanete ukoliko imate velikog psa, koja rasa mora da ima brnjicu, a koja ne. U civilizovanim zemljama - znam da kada tako kažem zvuči ružno, ali doživljavam da smo mi civilizovana zemlja - ta pravila se poštuju i svi ti zakoni usvojeni su mnogo ranije", kaže Jelić.

Akcija će trajati do 30. oktobra i predsednica Saveza Vesna Nestorović kaže da će stredstva biti upotrebljena za kupovinu jednog psa, a da će preostali novac biti usmeren za školovanje i obrazovanje mladih instruktora u Sloveniji. 

Pas sa besprekornim pedigreom, proveren nekoliko legla unazad, bez genetske predispozicije za razna oboljenja i star oko osam nedelja, košta oko 2.500 evra, dresura, nakon godinu dana boravka u socijalizatorskoj porodici još oko 10.000 evra, a tu je i obuka trenera - ukupno već pomenutih oko 25.000 evra. Do sada je prikupljeno 18.000 evra. 

U slovenačkom Kinološkom udruženju Slo kanis, koji se bavi dresurom pse za potragu nestalih u planinama i pasa vodiča za slepe, obučavaće se instruktori iz Srbije.

- Slepa osoba mora da prodje obuku za samostalno kretanje, mora sama da zna gde je u prostoru, gde se nalaze i gde ide, a pas vodič dolazi kao novi sistem u vašem hodanju i tada se beli štap sklanja. Vi psu ne možete da kažete ni ulicu ni broj gde će da vas odvede, jer to nije taksi, to je pas dresiran da vas odvede od tačke A do tačke B, uz onu pravu pirjateljski saradnju, kao kada se dva drugara dogovaraju u koji će kafić da odu -objašnjava Nestorović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NBGoran

    2. maj 2014 | 19:14

    Eto prilike novoj vladi da ucini dobro delo.Proda dva sluzbena audija i od tih para kupi pse!!!! Siguran sam da se niko neće "ljutiti"

  • Hulk

    2. maj 2014 | 18:07

    To kakvi su ljudi pitajte one sto su pokrali...a ne radnicku klasu!! Koja jedva satavlja kraj sa krajem.

  • Maksa

    2. maj 2014 | 20:56

    Lopovska država!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA