Ovo su političari koji obožavaju Putina!

U pitanju su političari koji su rođeni i odgajani u demokratskoj tradiciji. Oni su svi fanovi internacionalnog kluba obožavalaca ruskog predsednika

  • 18

Šta Silvio Berluskoni, Gerhard Šreder, Najdžel Feridž i Aleks Salmond imaju zajedno? Oni su svi fanovi internacionalnog kluba obožavalaca Vladimira Putina.

U pitanju su političari koji su razvili geopolitičku zaljubljenost u predsednika Rusije, piše politički dopisnik britanskog Telegrafa Aleks Spilius.

U pitanju su političari koji su rođeni i odgajani u demokratskoj tradiciji.

Ovo je čovek kom se Aleks Salmond, vođa Nacionalne partije u Škotskoj, divi zbog toga što je uspeo da "obnovi značajan deo ponosa Rusije".

Međutim, Salmond je ipak pazio da ne pređe granicu ovom izjavom dodajući da "ne podržava sve akcije Rusije".

Najdžel Feridž, britanski evroskeptični političar, poznat kao vođa Stranke nezavisnosti u Velikoj Britaniji, takođe deli ovo mišljenje i divljenje.

U intervjuu koji je dao početkom aprila, on je izjavio da, iako ne odobrava Putinovu politiku, smatra da je njegovo bavljenje krizom u Siriji "brilijantno" i da se divi vođi Rusije više nego ijednom drugom političaru na svetu.

- U poređenju sa decom koja vode spoljnu politiku Velike Britanije, prema njemu imam više poštovanja nego prema svima njima - izjavio je.

Za nacionaliste kao što su Salmond i Feridž, Putin predstavlja svetli primer populizma u akciji. Čak i uz ekonomsku stagnaciju zemlje, Putin je u stanju da sakupi veliki broj Rusa pod svojom patriotskom zastavom.

Gospodin Šreder, bivši kancelar Nemačke koji je proslavio svoj sedamdeseti rođendan u društvu Putina, se kao i većina Nemaca divi njegovom antiameričkom stavu, njegovoj sposobnosti da pruži alternativni narativ arogantnom nametanju liberalnog konsenzusa Vašingtona. On je takođe i član borda direktora Gasproma, ruskog energetskog diva.

Naravno, važno je napomenuti da Vladimir nije ni lud ni loš, a postoji i ideologija iza njegovih poteza – ideja o Evro-Aziji koja bi Rusiji vratila nekadašnju snagu, kao i njen instinkt za preživljavanje koji je jedno vreme bio potpuno izgubljen i uspavan.

Ovaj Rus pridobio je i simpatije Berluskonija, bivšeg premijera Italije, koji na njega gleda kao na sebi sličnog.

Međutim, njegova konstrukcija kulta ličnosti, degradacija establišmenta u Rusiji i otvorena agresija prema Ukrajini mogli bi zemlji, na samom kraju, da donesu i dosta štete.

Svi oni koji mu se dive trebalo bi to da shvate i prepoznaju da njihovo lično divljenje prema Putinu proizilazi i njihovih sopstvenih despotskih tendencija, pa čak i kada su one smeštene unutar političke partije, a ne nametnute celoj naciji.

Sve to govori više o njima, nego o Vladimiru Putinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar I

    2. maj 2014 | 21:43

    Obozavaju ga oni koji imaju muda i ponosa a ostale vaske su nebitne za civilizaciju !

  • Kobac

    2. maj 2014 | 22:45

    Narodi i politicari koji ne podrzavaju ovaj americki fasizam su uz Putina.covjek je na putu da zauvjek promijeni istoriju i da smakne nato fasiste..samo izdrzi majstore..boje te se , budi siguran.

  • Branko

    2. maj 2014 | 23:47

    BRAĆA SRBI SU UVEK UZ PUTINA,MOŽDA DRŽAVNI VRH SRBIJE NIJE ALI DRŽAVNI VRH NE ČINI SRPSKU NACIJU VEĆ TO SU POJEDINCI SRPSKOG NARODA...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA