Novinare hapse, progone i ubijaju zbog neprijatnih istina!

I dalje otimaju, hapse, premlaćuju i ubijaju novinare jer govore ili pišu o "neprijatnim istinama", upozorava Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija

  • 3

Sloboda medija je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je ključno za opstanak demokratije, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun povodom Svetskog dana slobode medija, upozorivši da su novinari progonjeni, hapšeni i da ih ubijaju.

- Sloboda medija ključna je za opstanak demokratije...sloboda izražavanja, nezavisni mediji i opšti pristup znanju učvrstice naše napore za postizanjem trajnih rezultata za ljude i planetu - izjavio je Ban Kimun.

On je upozorio da novinare i dalje otimaju, hapse, premlaćuju i ubijaju jer govore ili pišu o "neprijatnim istinama", objavljeno je na sajtu svetske organizacije.

- Takvo postupanje prema novinarima je nedopustivo u svetu koji više nego ikada zavisi od globalnih informativnih medija i novinara koji u njima rade - rekao je generalni sekretar UN.

On je podsetio je da je prošle godine ubijeno 70 novinara, od kojih su mnogi izgubili živote u oblastima u kojima se vode oružani sukobi. Ove godine ista sudbina do sada zadesila je 14 novinara.

Prema njegovim rečima, "temeljna sloboda primanja i saopštavanja informacija posredstvom medija ugrožena je svakog dana u godini".

Skupština UN-a proglasila je Svetski dan slobode medija 3. maj 1993. u skladu s Opštom deklaracijom o ljudskim pravima.

Podsetimo, u Srbiji još uvek nisu rešena mnoga ubistva novinara tokom devedesetih, a najpoznatiji je slučaj ubijenog vlasnika Dnevnog Telegrafa, Slavka Ćuruvije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA