Lekovi za hepatitis C i zapaljenje creva stižu za 10 dana

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da su upoznati s nestašicom i ističu da se intenzivno radi na nabavljanju potrebnih medikamenata

  • 1

Udruženje obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa upozorilo je da je ugroženo zdravlje pacijenata obolelih od zapaljenja creva koji se leče biološkom terapijom.

Republički fond za zdravstveno osiguranje prestao je da nabavlja lekove, pa se tako spisak bolesnika u Srbiji koji ne mogu da nabave neophodne lekove drastično povećao, kažu u ovom Udruženju.

- Pored nestašice citostatika 5-fluorouracila, s problemom u obezbeđivanju terapije mogli bi se naći i pacijenti oboleli od hepatitisa C, koji se leče pegilovanim interferonom. U Srbiji trenutnutno živi oko 4.000 pacijenata koji boluju samo od teških zapaljenskih bolesti creva, u koje spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Od ovih bolesti obolevaju uglavnom mladi ljudi u najproduktivnijim godinama od 15 do 40 godina. Hepatitis C je još češća bolest i procenjuje se da od infekcije, koja se veoma teško leči, boluje nekoliko puta više pacijenata - ističu u Udruženju.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da su upoznati s nestašicom i ističu da se intenzivno radi na nabavljanju potrebnih medikamenata. Sanja Marinković, portparol ove ustanove, objašnjava za Telegraf.rs da su lekovi potrebni za lečenje zapaljenja creva tek od skoro došli pod njihovu nadležnost.

- Do skoro su zdravstvene ustanove same naručivale ove lekove. Čim smo obavešteni da je došlo do nestašice, objavili smo centralnu nabavku i za sedam do deset dana očekujemo da te lekove dobijemo. Čim stignu, raspodelićemo ih tamo gde je potrebno. Nema potrebe za panikom - naglašava Marinkovićeva.

Ona demantuje navode udruženja da ne postoje zalihe lekova za lečenje hepatitisa C i tvrdi da postoje količine koje su dovoljne za sve pacijente za koje je Republička komisija predvidela da u ovom mesecu prime terapiju. Marinkovićeva navodi da je problem citostatika složen i specifičan, jer tog leka nema ni u Americi, ni u Evropi.

- Proizvođači iz Amerike su zbog neprofitabilnosti hteli da povećaju cenu 23 puta i zbog toga se sad protiv njih tamo vodi sudski postupak. To je prouzrokovalo svetsku nestašicu, tako da sada očekujemo ponude drugih proizvođača koji su zainteresovani za proizvodnju - poručuje Marinkovićeva.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prvke

    7. mart 2012 | 15:53

    Nije tačno da postoje zalihe lekova za heptits c, barem ne u Nišu. Zadnje 4 terapije, ne dobijam odgovarajuci lek (pegintron 120mcg) koji sam primao od pocetka kod kog se doza određuje po kilaži, vec lek za 20-30% manju kilažu (pegintron 100mcg) koji naravno nije adekvatan za dalji tok lečenja i koji umanjuje procenat izlečenja samim tim što je isto toliko puta i slabiji od potrebnog, gore navedenog. Sledeće nedelje je pitanje da li će uopšte biti i taj slabiji. Tako da leka NEMA! Dosta sa neodgovornošću, lažima i prevarama!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA