ZBOG SUROVIH ZLOČINA: Turska uvodi smrtnu kaznu za ubistvo deteta?

Zamenik lidera Islamske Saadet partije Jusuf Jigitalp istakao je da je ukidanje smrtne kazne dovelo do talasa zločina i da je njeno vraćanje nešto što se mora, dok premijer Turske Redžep Tajip Erdogan ističe da ponovno uvođenje nije moguće ukoliko žele da se pridruže Evropskoj uniji

  • 11

Nekoliko brutalnih ubistava dece u poslednje vreme izazvala su bes širom Turske, u kojoj su sve češći zahtevi javnosti da se vrati smrtna kazna za ubice dece.

Turska je ukinula smrtnu kaznu 2002. godine kao deo reformi radi približavanja ulasku u EU, međutim sada su sve češći apeli da se ona vrati, prenela je agencija AFP.

Zamenik lidera Islamske Saadet partije Jusuf Jigitalp istakao je da je ukidanje smrtne kazne dovelo do talasa zločina i da je njeno vraćanje nešto što se mora.

- Smrtna kazna se danas primenjuje u zapadnim zemljama. Postoji u SAD i u Evropi za određene zločine - rekao je turski političar.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da vraćanje smrtne kazne nije moguće ako Turska želi da se pridruži Evropskoj uniji i da bi trebalo da vlada umesto toga osigura doživotnu kaznu za ubice dece.

Nekoliko brutalnih ubistava potreslo je nedavno tursku javnost. Izbodena je na smrt šestogodišnja devojčica, koja je mučena i zapaljena.

Osumnjičeni ubica, dvadesetogodišnjak koji je priznao zločin, rekao je da je namamio devojčicu u svoj automobil rekavši joj da je vodi na piknik i potom je vezao i napao.

Turska javnost još je u šoku i zbog ubistva devetogodišnjeg dečaka u istočnoj provinciji Kars, koji je pronađen silovan i zadavljen.

Vlada je naišla na udar kritika zbog nerešavanja problema bezbednosti dece, nakon što je ministarka zadužena za porodicu Ajsenur Islam apelovala na roditelje da uče decu da vrište.

- Oni, takođe, treba da znaju da se ponašaju kada sretnu stranca, isto kao što treba da znaju da će opeći ruke ako dotaknu vatru - rekla je ministarka.

Koordinator u Centru za dečja prava Gundem Čočuk rekla je da ti površni predlozi pokazuju da država nema ideju kako da reši problem bezbednosti dece.

- Činjenica je da vrištanje ne funkcioniše u mnogim slučajevima. Mnoga deca su kidnapovana i usta su im zapušena - rekla je Čočuk, naglasivši da je odgovornost države da stvori bezbedno okruženje.

Prema podacima centra, 633 dece je ubijeno u Turskoj u 2013. godini, a godinu dana ranije 609 mališana.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto - Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA