Osobe sa invaliditetom traže veću podršku za samostalni život (FOTO)

Više od 100 osoba sa invaliditetom u devet gradova u Srbiji koristi uslugu personalne asistencije, koja im pomaže da održe i unaprede kvalitet života, ali bi taj broj trebalo da bude znatno veći, ocenjeno je povodom Dana samostalnog života, koji se danas prvi put obeležava u Evropi

  • 3

Proglašavajući 5. maj za Dan samostalnog života, Evropska mreža za samostalni život (ENIL) želi da skrene pažnju na potrebu dosledne primene člana 19. Međunarodne konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, vezanog za njihov samostalni život i uključenost u lokalnu zajednicu, rekla je na konferenciji za novinare predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije Gordana Rajkov.

Centar je jedan od osnivača ENIL-a, podsetila je ona i dodala da Srbija obeležava ovaj dan, iako nije članica EU, kao zemlja koja je mnogo učinila na unapređenju prava u ovoj oblasti, posebno zbog činjenice da je 2009. ratifikovala konvenciju.

Rajkov je istakla da Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije obeležava ovaj dan u svim gradovima u kojima ima svoje lokalne organizacije - Somboru, Beogradu, Smederevu, Jagodini, Boru, Čačku, Kragujevcu, Nišu i Leskovcu.

Beograd ima najviše korisnika usluge personalne asistencije, ali je jedini od većih gradova u zemlji koji ovu socijalnu uslugu, predviđenu Zakonom o socijalnoj zaštiti, ne finansira iz gradskog budžeta, rekla je ona i objasnila da "taj servis i nije namenjen svim osobama sa invaliditetom, već pojedincima koji žele da žive aktivno u zajednici".

- Samostalni život osoba sa invaliditetom nije moguć bez usluge personalne asistencije - izjavila je direktorka mreže "Iz kruga" Lepojka Carević Mitanovski.

Tim ove nevladine organizacije je prošao obuku za pružanje te usluge, uvedene u Srbiji 2001, kad je u Beogradu počeo da radi prvi eksperimentalni servis personalne asistencije.

Rukovodilac Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vladimir Pešić najavio je da se radi na donošenju još nekoliko normativnih akata koja treba da unaprede i uslove za samostalni život.

Pored Zakona o znakovnom jeziku, koji uskoro treba da uđe u skupštinsku proceduru, on je pomenuo da se priprema i zakon kojim će se jasnije definisati mogućnost oduzimanja poslovne sposobnosti osobama sa mentalnim invaliditetom, što je trenutno jedna od velikih tema u svim evropskim zemljama.

Pešić je dodao da se ministarstvo, u saradnji sa organizacijama za zaštitu slepih i slabovidih, uključilo u kampanju za veću upotrebu pasa vodiča, što je normativno već regulisano ali je prepreka nedostatak novca.

Kad je u pitanju saradnja sa nevladinim organizacijama, on je naveo da Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom finansira 105 projekata, sa oko 60 miliona dinara.

Na konferenciji je istaknuto da se Dan samostalnog života u zemljama EU obeležava na različite načine, ali je svuda u znaku sveopštih mera štednje, koje naročito utiču na podršku samostalnom životu osoba sa invaliditetom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realni

    5. maj 2014 | 23:05

    Tim ljudima se mora izaci u susret, ne smemo stedeti na tome. Skupstina moze doneti odluku da svaki zaposleni odvaja od plate dogovereni procenat koji bi isao u kasu iz koje bi se poboljšali uslovo za bolji zibot nasih sugrađana.

  • ana

    6. maj 2016 | 23:31

    Na njihovu muku niko nemisli dok ga to nesnađe. povećati tuđu negu oni tim parama plaćaju sve jer nemogu ništa a živi su.A po dva dinara mesecno od svakog zaposlenog ma kolka mu plata bila neće ga oštetiti a nepokretnom puno znači.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA