NA SVE SU SPREMNI: Evo kako se najčešće krade struja u Srbiji! (VIDEO)

Najpopularniji načini za krađu električne energije kod nas su nelegalno povezivanje žica na električni vod, bušenje brojila i usporavanje strujomera jakim magnetom

  • 32

Vest da 10.000 građana naše zemlje učestvuje u krađi električne energije, pored Elektropriovrede Srbije, zabrinula je i obične građane, jer po svemu sudeći dok oni plaćaju paprene račune za utrošenu struju, neki bez problema uživaju i daju novac na neke druge stvari.

Statistika govori da u krađi struje imaju udela i bogati i siromašni građani, a šteta koja se pretrpi je u visini od 60 do čak 80 miliona evra. Iz EPS-a je poručeno da je broj kradljivaca iz godinu u godinu sve veći, a da je do sada registrovano 10.000 lopova, koji su smislili bar 50 načina da besplatno koriste električnu energiju.

Kako saznajemo od radnika EPS-a koji rade u ekipama koje "love" građane koji ovo rade, najčešći način na koji se krade električna energija je povezivanje metalnih kuka koje idu od električnog voda do kuće, i ovaj način je najpopularniji u nehigijenskim naseljima širom Srbije.

Iako ih je veoma lako otkriti, nakon izlaska na teren i sečenja žica, dosta puta se desi da samo što ekipa ode, lopov poveže novu žicu za banderu i nastavi opet po starom.

Pored nelegalnog povezivanja na električne vodove, dosta je rasprostranjeno i bušenje brojila, kako bi se tankim i oštrim predmetima usporavao strujomer.

Ipak, najčešći i najpopularniji način za krađu je postavljanje jakih magneta na brojilo kako bi se okretanje drastično usporilo, a često i potpuno zaustavilo. Upotrebljava se nekoliko vrsta magneta, a najpopularniji među njima je neodijumski magnet.

Ovaj magnet potpuno legalno može da se kupi, a često se i reklamira u oglasima. On se postavlja na brojilo za nekoliko sekundi, a veoma lako se i uklanja, pa je zato široko rasprotrasnjen, a nadležnim ekipama EPS-a je teže da utvrde počinioca. U zavisnosti od veličine, on se može nabaviti za nekoliko hiljada dinara.

Ovakvi proizvodi se slobodno reklamiraju na nekoliko internet sajtova, a na društvenoj mreži "Jutjub" se nalaze i video klipovi na kojima se jasno vidi na koji način se rukuje sa njim.

Pogledajte na koji se način magnetom "blokira" brojilo i na taj način se direktno utiče na visinu iznosa na računu za struju:

Inače, krađu električne energije u našoj zemlji nadležni organi tretiraju kao lakše krivično delo, pa se na ovaj način lopovi direktno stimulišu da nastavljaju sa tom praksom. U većini slučajeva, od počinioca se traži nadoknada načinjene štete, a u izuzetnom retkim situacijama počinioci zaglave iza brave. Većina lopova ima uglavnom isti odgovor na pitanje zbog čega to radi: "Nemam para, pa moram to da radim"?!

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Robin

    8. maj 2014 | 09:44

    U redu ljudi kradu struju pa akonih uhvate neka plate.Nego ja bih pitao gospodu iz EPS-a kako placaju siptari i cigani po gradovima u Srbiji. U Bujanovcu i Presevu niko ne placa struju niko ne sme ni da ode da ih iskljuci ili ne daj boze isece zice na banderi ispred kuce siptarima. Uvek se zale na ljudska prava a sto imaju obaveze nikom nista mi ih placamo a oni?!

  • Tv

    8. maj 2014 | 08:32

    A to sto nas drzava krade... to nista

  • Glavniarhivator

    8. maj 2014 | 09:41

    A ima i jos jedan nacin zove se " Ja sam bahati politicar i ne placam racun".To ste zaboravili!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA