EPS godišnje gubi 80 miliona evra zbog krađe struje

Električna energija se najčešće krade oštećenjem brojla, postavljanjem magneta, nelegalnim priključenjem… Tokom 2013. godine otkriveno je 10.000 kradljivaca struje

  • 19

Elektroprivredi Srbije (EPS) neophodna su investiciona ulaganja kako bi se smanjili ukupni gubici električne energije, koji godišnje iznose oko 4,5 milijardi kilovat-sati, ili 15 odsto od ukupno isporučene struje, a samo na krađi struje EPS godišnje gubi oko 80 miliona evra.

Četvrtina od ukupno izgubljenih 4,5 milijardi kilovat-sati, odnosno 1,2 milijarde kilovat-sati, predstavljaju takozvane netehničke gubitke, ili krađu i neovlašćeno priključenje na mrežu, a ostalo su tehnički gubici, ističu za Tanjug u EPS-u.

Električna energija se najčešće krade oštećenjem brojla, postavljanjem magneta, nelegalnim priključenjem…, navode u EPS-u, i dodaju da je tokom 2013. godine otkriveno 10.000 kradljivaca struje. Mere za sprečavanje krađe električne energije su izmeštanje merenih mesta, postavljanje kontrolnih brojila, ali i pooštravanje kaznene politike.

Tehnički gubici se smanjuju investicionim ulaganjima u distributivnu mrežu i mernu infrastrukturu, a netehnički, kako kažu u EPS-u, pre svega otkrivanjem neovlašćenog korišćenja struje, krađa i samovlasnog priključenja objekata na distributivnu mrežu.

Prethodni ministar energetike Zorana Mihajlović ukazala je prošle godine da u Srbiji postoji dosta problema sa gubicima struje na distributivnoj mreži i da bi te gubitke trebalo smanjivati izgradnjom novih trafostanica i promenom brojila.

Gubici struje na prenosnoj mreži na visokom naponu su u nivou evropskog proseka, ali su gubici na distributivnoj mreži mnogo viši i u pojedinim delovima distributivnog sistema iznose i do 50 odsto, navela je Mihajlović.

- Krađe struje ni u najrazvijenijim zemljama ne mogu da se iskorene, ali za tri do četiri godine bi se mogle smanjiti za dva procentna poena, a dugoročnim ulaganjem moguće je dodatno smanjenje - rekao je rukovodilac energetsko-tehničkog sektora Agencije za energetiku Aca Vučković.

Vučković je ponovio da treba ulagati u merma mesta, nabavku i zamenu brojila, jer je procenjeno da kod više od 90 odsto slučajeva stara brojila mere manje struje nego što je isporučeno i povećavaju gubitke, a potrebno je i rasterećenje sistema i kontrola mernih mesta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    6. maj 2014 | 18:11

    A koliko građani izgube zbog toga što EPS krade građane?

  • Lud Zbujen

    6. maj 2014 | 18:19

    Bas ste zanimljivi pazi kao gube pa kad bi srezali plate vasim zaposlenima koji dobijaju velike plate i pomogli svim pebzionerima po 6 meseci gratis struje a ne samo da kukate sigurno zivite od 16000 din meeecno

  • Nebojsa

    6. maj 2014 | 21:47

    Ja godišnje gubim 80000 dinara zbog krađe eps-a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA