LAVROV: Tragedija u Odesi je čist fašizam!

- Nećemo dozvoliti obnavljanje fašizma u Evropi i tim pre u Rusiji - rekao je šef ruske diplomatije

  • 4

U Evropi mnogo godina zatvaraju se oči na preporod ideologije fašizma, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, navodeći i da je tragedija u Odesi od 2. maja čist fašizam.

- Nećemo dozvoliti obnavljanje fašizma u Evropi i tim pre u Rusiji - rekao je Lavrov prilikom svečanog polaganja cveća kod memorijalne ploče posvećene službenicima Ministarstva inostranih poslova bivšeg S S SR-a, poginulih u Drugom svetskom ratu od 1941. do 1945. godine.

Šef ruske diplomatije rekao da je da Rusija neće dozvoliti da se "gurnu pod tepih" činjenice o tragediji u Odesi, kao "što to pokušava da uradi vladajuća koalicija" u Ukrajini, skrivajući rezultate istrage od javnosti.

- Dugo godina u Evropi zatvaraju oči na to da ideologija fašizma zadobija nove pristalice, kako njihovi usmerivači vrbuju nove sledbenike, organizuju marševe u čast bivših esesovaca, koji su u Nirnberškom procesu priznati za zločince - rekao je ruski ministar inostranih poslova a prenosi Itar-Tas s.

Prema Lavrovljevim rečima, akteulni događaji u Ukrajini "nisu prosto marševi sa parolama koje opevaju nacističke zločince, to je - fašizam uživo".

- Dan pobede za nas je svetinja. Svake godine značaj tog praznika jača. Ljudske uspemene osećanje zahvalnosti i neprocenjivog duga dopunjava praktičan zadatak nedopuštanja preporoda u Evropi, u celom svetu, ideologije fašizma - rekao je Lavrov obraćajujći se veteranima Ministarstva.

U crnomorskom lučkom gradu Odesi u Ukrajini u masovnim sukobima 2. maja stradalo su desetine protivnika zimskih protesta na kijevskom Trgu (Majdanu) nezavisnosti - "antimajdanovaca" u požaru u zgradi Doma sindikata, koji su podmetnuli radikali Desnog centra i njihove pristalice, podsećaju ruske agencije.

Prema odeskoj upravi MUP, poginulo je najmanje 46 osoba a povređeno je više od 200.

Uništen je i kamp sa šatorima na trgu Kulikovo polje, gde su prikupljani potpisi za održavanje referenduma o federalizaciji Ukrajine i davanju statusa zvaničnog jezika ruskom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Socijalista

    7. maj 2014 | 11:35

    Rusi slomite kicmu fasizmu kao 1945!

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    7. maj 2014 | 13:13

    NEMCI su izgubili dva rata, a izgubiće i treći

  • стонога

    7. maj 2014 | 16:43

    И шта ћете да урадите?! Ништа. Истисценарио као и са нама.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA