Ukrajinske snage se povukle iz gradske skupštine

Sa jarbola je skinuta ukrajinska zastava, koju su jutros u Mariupolju postavile pristalice unitarne Ukrajine, a kod zgrade se okupilo nekoliko stotina pristalica samoproglašene Donjecke Narodne Republike

  • 0

Proruski aktivisti ponovo su preuzeli kontrolu nad zgradom gradske skupštine u jugoistočnom gradu Mariupolju u Donjeckoj oblasti na obali Azovskog mora, nekoliko sati pošto su je zauzeli pripadnici ukrajinskih snaga bezbednosti, izveštavaju elektronski mediji.

Ukrajinska agencija UNIAN izveštava da su pripadnici ukrajinskog MUP-a napustili teritoriju oko zgrade uz aplauz okupljenih.

Sa jarbola je skinuta zastava Ukrajine, koju su jutros postavile pristalice unitarne Ukrajine, a kod zgrade se okupilo nekoliko stotina pristalica samoproglašene Donjecke Narodne Republike, navodi agencija.

Neimenovani sagovornik Ruske informativne agencije Novosti ocenio je da su vojnici napustili zgradu pod uticajem okupljanja blizu hiljadu ljudi ispred zgrade.

CNN izveštava da su "bezbednosne snage u zgradi ostale samo nakratko, govoreći da im je naređeno da odu", a da su proruski aktivisti ponovo ušli i da su ponovo istakli rusku i regionalne zastave uz klicanje okupljenih.

RIA Novosti prenela je da je vršilac dužnosti šefa kabineta ukrajinskog predsednika Sergej Pašinski potvrdio da su snage lojalne Kijevu napustile zgradu mariupoljske skupštine i da je privedeno 16 osoba, protiv kojih će biti preduzete predistražne radnje.

CNN prenosi da je predstavnica proruskih aktivista, Irina Voropajeva, rekla da je tokom sinoćnjeg napada ukrajinskih snaga na barikade na periferiji Mariupolja poginulo pet proruskih aktivista.

Govoreći o drugom gradu u Donjecku, Slavjansku, Pašinski je rekao da će specijalna operacija biti nastavljena, ali da ukrajinske snage neće ulaziti u taj grad, kako ne bi bilo civilnih žrtava.

Ranije su mediji javili da su ukrajisnke snage sinoć počele ofanzivu u Slavjansku, a MUP je saopštio da se koristi borbena tehnika i helikopteri, prenose RIA Novosti.

U međuvremenu, ukrajinska agencija UNN izvestila je da su u Lugansku proruski aktivisti ponovo zauzeli prostorije tužilaštva Luganske oblasti.

Prema toj agenciji, u zgradu je ušlo dvadesetak naoružanih muškaraca koji su naredili svima da napuste prostorije, koje su već 29. aprila bile zauzete, ali napuštene posle pregovora.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA