LAŽIRALI PENZIJE: Godinu staža naplaćivali od 300 do 700 evra!

Sumnja se da su radnici fonda PIO za iznos od 300 do 700 evra po godini staža, u matičnu evidenciju Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje upisivali fiktivni radni staž

  • 11

Dva službenika Republićkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje iz Beograda i još četri osobe uhapšene su zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili fond za 70 miliona dinara tako što su većem broju ljudi omogućili nezakonite penzije.

- Sumnja se da je radnik Fonda PIO Ivan Đinđić od 2007. organizovao grupu i pronalazio ljude kojima je nedostajao staž za penziju. Takvim osobama je, za iznos od 300 do 700 evra po godini staža, u matičnu evidenciju Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje upisivao fiktivni radni staž, navodno ostvaren kod poslodavaca "Beogradski vodovod i kanalizacija", "Elektrodistribucija Beograd", "Vades", "Zavod za transfuziju krvi"... Proverama je utvrđeno da te osobe nikada nisu bile zaposlene tamo - saopštila je policija.

Još uvek se traga za A. S., vlasnikom firme "Vades", prenosi Informer.

Državna kesa je na ovaj način oštećena za više od 60 miliona dinara, a budžet i za iznos neplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje od 7,5 miliona dinara.

Iz Fonda PIO sapštili su da je do danas obrađeno 400 predmeta osoba koje još uvek nisu ostvarile pravo na penziju.

- Ukoliko korisnici penzija bez fiktivnog staža nisu imali uslov za penziju, moraće da vrate celokupan iznos isplaćenih penzija, a ukoliko bi bez fiktivnog staža ostvarili pravo na manji iznos penzije, vratiće razliku - kažu iz Fonda PIO.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA