Putin zabranio psovanje u Rusiji, kazna 1.000 evra!

Zakon zabrane psovanja stupa na snagu 1. jula i od tog datuma za svaku psovku na filmu, u pozorišnoj predstavi ili na koncertu, kazna za pojedinca iznosiće 50 evra, dok će odgovorno pravno lice morati da plati 1.000 evra

  • 32

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, potpisao je zakon kojim se zabranjuje psovanje na javnim mestima, uključujući bioskop, pozorište i druge kulturne institucije, kako su objavili ruski mediji.

Zakon stupa na snagu 1. jula i od tog datuma će kršenje ovog zakona navodno nositi sa sobom stroge kazne. Za svaku psovku na filmu, u pozorišnoj predstavi ili na koncertu, kazna za pojedinca iznosiće 50 evra, dok će organizacija ili bilo koje odgovorno pravno lice morati da plati 1.000 evra.

Sličan zakon je usvojen u aprilu prošle godine, kada je zabranjeno psovanje u medijima. U decembru 2013. na Institutu za ruski jezik, na Ruskoj akademiji nauka, usaglašen je spisak od četiri reči koje se smatraju psovkama.

Spisak uključuje dve reči koje označavaju muški i ženski reproduktivni organ, jednu reč koja i opisuje proces razmnožavanja i jednu koja se odnosi na promiskuitetne žene.

Najnoviji zakon, međutim, još uvek nije dostavio spisak zabranjenih reči. Prema podacima Ministarstva kulture, koje je zaduženo za nadgledanja rada pozorišta i izdavanje sertifikata za distribuciju filma, ovaj zakon neće umanjiti umetničke vrednosti.

- Na umetničkom direktoru će biti da proceni šta da radi sa psovkama i da li da probija zakon ili ne. Mi se nećemo mešati u taj proces - rekla je Irina Kaznaceva, portparol ministarstva.

Mnogi reditelji i pisci su se žalili da je novi zakon u sukobu sa zakonom intelektualne svojine, koja nalaže da autorsko delo ne može da se menja.

- Razgovarali smo o ovoj problematici i odlučili da ne menjamo nijedan tekst, uključujući i psovke u njemu, ali da će glumcima biti zabranjeno da improvizuju - rekao je Varvara Faer, deditelj predstave "BerlusPutin" u Moskovskom pozorištu.

U ovom pozorištu se takođe izvodi komad "Demokratija", čija režija uključuje interakciju sa publikom. Naime, tokom izvođenja publika se poziva da iznese svoj stav. U skladu sa novim zakonom, čak i ako se glumci pridržavaju scenarija a neko iz publike opsuje, slede kazne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA