Bugarski mitropolit Simeon bio agent komunista

Arhive DB otkrile da je mitropolit koristio dva pseudonima "Hristov" i "Toris" i da je radio za Prvo (glavno) odeljenje tajne službe

  • 0

Mitropolit zapadnoevropski Simeon decenijama je bio tajni agent i član KP-a, javlja Verska informativna agencija na osnovu arhive DB-a Bugarske.

Iz arhive koja je sada dostupna javnosti saznaje se da je od 15 sadašnjih mitropolita Bugarske pravoslavne crkve bar njih 11 radilo za tajnu službu, ali je član KP bio samo mitropolit Simeon, iako nije sačuvana njegova članska knjižica, navodi VIA.

Iz tajnih arhiva saznaje se i da je mitropolit koristio dva pseudonima "Hristov" i "Toris" i radio je za Prvo (glavno) odeljenje tajne službe a u izveštajima, koje je često završavao "s drugarskim pozdravom" u više navrata navodi da je "ponosan" što je član KP.

- Ponosan sam što sam član avangarde i socijalističke nam otadžbine, slavne Komunističke partije, za koju radim i za koju živim -  stoji u njegovom dopisu Državnoj bezbednosti od 8. septembra 1984.

VIA navodi da je mitropolit Simeon u inostranstvu bio i ispovednik bugarske carske porodice Saksenburg u egzilu.

U špijunskom radu mitropolit je bio veoma vredan, o čemu svedoče "na tone" materijala. Pored ostalog, kako navodi VIA, davao je podatke i o rutama za bežanje iz Bugarske preko Turske i Grčke na Zapad, o kojima je saznavao od sagovornika.

Bivša Jugoslavija se povremeno pominje u raznim kontekstima.

VIA navodi i da ga se bugarska emigracija u Evropi i Americi veoma bojala, naslućujući da je agent.

Neki emigranti su, pretpostavlja se, platili glavom zbog informacija koje je mitropolit poslao Sofiji.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA