Kod Paraćina pronađeno 130 granata i tri avionske bombe!

Razminirano je 90.000 kvadratnih metara, a pronađeno je, između ostalog, 20 miniobacačkih mina, osam projektila velikog kalibra i tri avionske bombe zaostale iz Drugog svetskog rata

  • 6
Uklanjanje avio-bombe teške više od jedne tone Foto: Ilustracija - Tanjug/ Filip Krainčanić

Od 1. aprila do danas na lokalciji "Paraćin 6" pronađeno je 130 neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) i tri avionske bombe. Sve to su otkrili pripadnici mešovito Rusko-srpskog odreda Federalne agencije "Emericon" za humanitarno razminiranje.

- Razminirali smo 90.000 kvadratnih metara, a pronađeno je, između ostalog, 20 miniobacačkih mina, osam projektila velikog kalibra i tri avionske bombe teške po 50 kilograma zaostale iz Drugog svetskog rata - rekao je rukovodilac radova Pavel Judinskih.

Radi se o neeksplodiranim ubojitim sredstvima iz magacina Vojske Srbije u kojima je 19. oktobra 2006. godine došlo do eksplozije i požara. Reč je o projektu "Paraćin 6" površine 418.860 kvadratnih metara nedaleko od bivšeg vojnog magacina, koji je eksplodirao i izgoreo na Karađorđevom brdu. Ovaj projekat će biti završen do septembra.

Odred za humanitarno razminiranje dejstvuje od 2008. godine, a ovo je šesta godina od kada je angažovan u Srbiji. Do sada je očistio 3,7 miliona kvadratnih metara zemljišta, a pronađeno je preko 12.000 neeksplodiranih ubojitih sredstava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA