HIT ZANIMANJE: Postanite ovlaživač drveta u Bosni!

U Federaciji BiH na listi postoji preko 3.500 zanimanja među kojima se nalaze ovlaživač drveta, čuvar usporene vožnje ili prtljaga.

  • 3

Aktuelna lista standardne klasifikacije zanimanja u Federaciji BiH doneta je pre deset godina.

Sudeći po nekim nazivima, većina zanimanja preuzeta je iz pređašnjeg sistema, a ubačena su neka nova kao što je predsedavajući Veća ministara, ministar u kantonu, član Predsedništva BiH i drugih državnih, entitetskih, kantonalnih i opštinskih tela, piše Klix.ba.

Standardna klasifikacija je izrađena po međunarodnoj praksi i načelima. Tako na primer, na listi koja zadrži više od 3.500 zanimanja može se naći prodavačica ljubavi, slovoslagač, praznitelj automata za igru, čuvar usporene vožnje...

Na listi se nalazi i čak 156 različitih direktora, od botaničkog vrta do direktora srednje škole i banke. Tu su i direktor malog disko-bara, malog noćnog bara, male kafane i direktor službe drugde nerazvrstan.

Među čuvarima su čuvar mosta, ophodar, čuvar prtljaga, pruge, ribnjaka, skretnica, staja, šume, tunela i, najzanimljivije, čuvar usporene vožnje.

Tu su i brojač novca, domaćin kluba, evidentičar normativa, gatara, gatara iz dlana, jezgrar levačkih kalupa, levač olovnih slova, nanositelj kita na drvo, naplaćivač pijačarine, nijanser premaznih sredstava, očitač brojila gasa, vode i struje, ovlaživač drveta, plesač u noćnom klubu, posrebrivač ogledala, primatelj uloga za klađenje...

Zanimljivo, postoji nekoliko vrsta ribara. To su ribar na moru, na otvorenom moru te na rekama i jezerima. Tu je i ronilac sunđera i korala. Neka zanimanja nisu toliko nepoznata koliko su to njihovi nazivi na listi.

Na klasifikaciji Agencije za statistiku BiH postoje zanimanja kao što je uterivač dugova, gatara iz dlana, skupljač priloga za dobrotvorne svrhe, sluge...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA