PREMINUO ŠPEGELJ: General Hrvatske, ratovao sa JNA i svađao se s Tuđmanom!

Martin Špegelj bio je predratni komandant Pete vojne oblasti, a funkciju ministra odbrane Hrvatske obavljao je od avgusta 1990. do juna 1991. godine

  • 24

Hrvatski general u penziji Martin Špegelj, jedan od zapovednika Zbora narodne garde (ZNG) i nekadašnji ministar odbrane Hrvatske, preminuo je u 87. godini života, javlja Jutarnji list.

Martin Špegelj bio je predratni komandant Pete vojne oblasti (od 1985. do 1989. sa činom general-pukovnika). Funkciju ministra odbrane Hrvatske obavljao je od avgusta 1990. do juna 1991.

Špegelj je bio glavni junak dokumentarnog snimka jugoslovenske Kontraobaveštajne službe, koji je emitovan 25. januara 1991. o naoružavanju Hrvatske i njenim planovima za obračun sa JNA. Kada je počeo rat u Hrvatskoj imenovan je za komandanta Zbora narodne garde (ZNG).

Zbog, kako kaže, neslaganja sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, napušta politiku, ali i Hrvatsku i odlazi u inostranstvo, da bi se kasnije vratio u Zagreb.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • au mile

    11. maj 2014 | 11:50

    "Sve pokasapiti, to neće biti rat to će biti građanski rat." Da je imao muda Milošević je onda trebalo da likvidira Tuđmana, Mesića, Šeksa, Merčepa i svu tu ustašku bandu. I ne bi Srbi doživeli ono što su doživeli danas, i Evropa ne bi u srcu imala neofašistilku nakazu.

  • Dexter

    11. maj 2014 | 11:14

    Nije mi jasno sto ovo stavljate u novine? Ne zanima me on uopste Imamo mi precih stvari

  • стрептомицин

    11. maj 2014 | 10:58

    Да је Србија озбиљна држава, овај злотвор не би требао ни оволико да живи, а понајмање да дочека природну смрт. Где су сада комуњаре:"и после Тита-Тито", разби вам човек СФРЈ, вашу "зеницу" ока, а ви ништа?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA