Agenti CIA i FBI predvode gerilski rat u Ukrajini

Američki plaćenici koordiniraju i sprovode gerilske operacije protiv proruskih aktivista oko Slavjanska na istoku Ukrajine. Agenti nisu direktno angažovani u borbama sa proruskim aktivistima, već su aktivni pre svega u Kijevu

  • 13

Oko 400 plaćenika američke firme za obezbeđenje nalaze se u redovima ukrajinske vojske i policije u operaciji protiv proruskih aktivista, piše nemački "Bild am Zontag".

Prema informacijama na osnovu radio komunikacije između komandnih centara ruske vojske, koje je otkrila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) i potom prosledila nemačkoj tajnoj službi (BND), američki plaćenici koordiniraju i sprovode gerilske operacije protiv proruskih aktivista oko Slavjanska na istoku Ukrajine.

Ti plaćenici rade za američku firmu "Akademi", poznatijom pod starim imenom Blekvoter. To je firma za obezbeđenje, kojoj je američka vojska uskratila ugovor u Iraku posle jedne pucnjave na civile 2007. godine, piše nemački list. "Bild am Zontag" dodaje da se ne zna s kim je ta firma sada sklopila ugovor.

List podseća da je Rusija pre nekoliko nedelja osudila prisustvo američkih plaćenika na strani ukrajinskih vladinih snaga bezbednosti, ali je američki ambasador u Kijevu Džefri Pajat to demantovao polovinom marta.

Nemački list je prošle nedelje otkrio da ukrajinsku vladu savetuje desetine stručnjaka američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i Centralne obaveštajne agencije (CIA). Pozivajući se na neimenovane izvore iz nemačkih bezbednosnih službi, list naveo je da agenti CIA i FBI pomažu Kijevu u obračunu sa pobunjenicima na istoku Ukrajine i da obezbedi taj deo zemlje.

"Bild am Zontag" dodao je da američki agenti nisu direktno angažovani u borbama sa proruskim aktivistima, već da su aktivni pre svega u Kijevu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA