PUTIN POJAČAVA CENZURU: Od sad ja kontrolišem šta pišete na internetu

Ruski predsednik je pre nekoliko dana potpisao zakon od kog se očekuje da će pomoći ruskoj vladi da prati i reguliše mišljenje online zajednice, kao i da gasi sajtove koje vlasti nisu po volji

  • 42

Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da preuzme korake ne bi li zatvorio mrežu ljudi koji se protive i kritikuju njegov režim.

Ruski predsednik je pre nekoliko dana potpisao zakon koji će zahtevati da vlada registruje sve blogere. Od zakona se očekuje da pomogne ruskoj vladi da prati i reguliše mišljenje online zajednice, kao i da odbije registraciju onima koji joj se ne dopadaju.

Prema ovom "blogerskom zakonu" koji će stupiti na snagu 1. avgusta, svaki sajt koji ima preko 3.000 posetilaca smatraće se relevantnim medijem. Sajtovi će morati da potvrde tačnost iznetih činjenica, kao što to moraju i ruske novine.

Novi zakon zabraniće i anonimno blogovanje.

- Anonimnost omogućava korisnicima interneta da govore slobodno, bez straha od odmazde - navela je politička analitičarka Emili Barabis iz Centra za demokratiju i tehnologiju.

Ona je dodala da zakon zahteva od blogera da prikažu svoje ime, prezime, inicijale i kontakt telefon na njihovom sajtu.

Dva najpoznatija blogerska sajta "Jandeks" i "Lajv Žurnal" najavili su da će namerno prestati da broje posetioce kad taj broj pređe 3.000.

Zakon će zahtevati da se sve arhive u proteklih šest meseci, pregledaju, kompletno srede i očiste nepoželjnih sadržaja. Blogeri i društveni mediji moraće da čuvaju podatke korisnika, poruke, mejlove na ruskim serverima, što može dovesti do problema sa Fejsbukom, Tviterom kao i sa ostalim društvenim mrežama.

Prekršioci će morati da plate kaznu od 142.000 dolara, a sporni sajt će biti ugašen. Isti propisi važiće za vređanje ili izazivanje mržnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aleksa

    12. maj 2014 | 18:35

    Srbi su odusevljeni Putinovom cenzurom, a covek ustvari lagano postaje diktator. Osim Moskve svuda mu lopovluk i sirotinja, bolje to da resava. Puko je skroz.

  • Vr 46

    12. maj 2014 | 15:59

    Normalno samo tako protiv ovih "demokrata",nvo jazbina i ostalih placenika,ugledaj se na kinu i nema tu sta da se filozofira blokiraj bagru.

  • Republika Valjevo

    12. maj 2014 | 18:24

    Klasicne budalastine jednog diktatora...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA