Šumadija u čudu koliki joj je izvoz: Prodaju kola kao ludi!

Najveći deo spoljnotrgovinske razmene ovog dela Srbije odvija se sa zemljama članicama Evropske unije

  • 8

Izvoz privrede Šumadije i Pomoravlja u prvom tromesečju ove godine bio je veći za trećinu nego u istom periodu 2013. godine.

U martu je industrijska proizvodnja tog regiona povećana za petinu, objavila je Privredna komora Kragujevca.

Obim spoljnotrgovinske razmene u prva tri meseca 2014. godine je bio 1,24 milijarde dolara, od čega je izvoz bio 695 miliona dolara, što je rast od 36,4 odsto. Uvezeno je robe i usluga u iznosu od 545,4 miliona dolara, što je više za 5,5 odsto u odnosu na prva tri meseca 2013.godine.

Najveći izvoznici iz regiona Šumadije i Pomoravlja su Fijat automobili Srbija (FAS), Jura korporacija iz Rače, Panasonik Lajting Divajsis iz Svilajnca, Grah automotiv iz Batočine i Peštan iz Aranđelovca. Najveći uvoznici su FAS, Džonson kontrols Automotiv iz Kragujevca, Agromarket iz Kragujevca, PMC Automotiv iz Kragujevca i Jura korporacija iz Rače.

- Ovo je bio istorijski kvartal jer smo prešli milijardu dolara za nepuna tri meseca, što je u 2012. godini postignuto za 10 meseci - rekao je predstavnik Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić.

Najveći deo spoljnotrgovinske razmene privrede Šumadije i Pomoravlja odvija se sa zemljama članicama EU, i to 92 odsto u ukupnom izvozu a 90,4 odsto u ukupnom uvozu. Najviše se izvozi u Italiju, Slovačku, Nemačku, Sloveniju, BiH, Poljsku, Rumuniju, Crnu Goru, Rusku Federaciju i Francusku.

Oko 70 odsto izvoza čine drumska vozila i delovi, kao i setovi provodnika i plastične mase. Najviše se uvoze drumska vozila, delovi i repromaterijal za auto industriju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glavni Arhivator

    13. maj 2014 | 11:09

    I di su ti novci ? :) kad ce zivotni standard u Srbiji da se malo popravi ?

  • Thrylos

    13. maj 2014 | 11:46

    Sve te pare odu velikom gazdi u Italiji

  • Lud Zbujen

    13. maj 2014 | 11:06

    Super a sto nama.ne prodaju po 5000 e nov pa.i mi da kupimo a ne da stalno uvozimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA