PAD NATALITETA: Godišnje nestane grad veličine Negotina!

Na konferenciji "Koraci za zdravu trudnoću" ukazano je da prosečna porodica ima svega 1,4 deteta, ali i da svaki sedmi par teško dobija dete

  • 14

Svaki treći par u Srbiji nema nijedno dete, a da bi se pad natalitata zaustavio i naša zemlja se "podmladila" neophodno je da bračni parovi imaju najmanje troje dece, poručeno je na završnoj konferenciji "Koraci za zdravu trudnoću".

Učesnici skupa ocenili su da iako se u Srbiji svake godine rodi 65.000 dece, na svet dođe 1.500 manje beba, tako da godišnje nestane grad veličine Negotina ili Knjaževca, koji imaju oko 35.000 stanovnika.

Poručeno je i da prosečna porodica ima svega 1,4 deteta, ali i da svaki sedmi par teško dobija dete.

Predsednica Upravnog odbora Fondacije "Dragica Nikolić", supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić, kazala je tom prilikom da je potrebno preći dug put kako bi se promenila "surova demografska slika" u Srbiji i da je na njemu važna edukacija budućih majki.

- Kada smo pokrenuli projekat ''Koraci za zdravu trudnoću'' naša namera je bila da što više žena širom Srbije informišemo o tome kako ćemo da na pravilan i zdrav način vode trudnoću... Ovo je bio samo jedan od načina kojim smo želeli da podržimo sve žene koje su se ovako teškim vremenima odvažile da postanu majke - rekla je Dragica Nikolić.

Direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić poručio je da je zdravlje žena u trudnoći od posebne važnosti, jer one brinu kako o svom zdravlju, tako i o zdravlju cele porodice.

On je ukazao da je stopa fertilitata sa 1,6 (2001. godine) pala na 1,3 (2011. godine).

- Opšta stopa nataliteta je u Srbiji na 1.000 stanovnika 9,3, a taj prosek u Evropskoj uniji je 10,3 - rekao je Ilić.

Projekat "Koraci za zdravu trudnoću" prvi je takav sproveden u Srbiji i organizovan je u želji da trudnice i buduće majke na najbolji moguć način budu obaveštene o tome kako zdravo i pravilno da vode trudnoću.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    14. maj 2014 | 14:38

    naravno kad zivimo u ovakvoj drzavi gde za gej paradu ima para a za porodilje nema pi** im materina lopovska nestacemo kao dinusaursi!!!!

  • Горан

    14. maj 2014 | 14:26

    Како здраво и правилно водити трудноћу са 27.000 динара месечно?

  • vladojlo

    14. maj 2014 | 14:49

    Pa naravno, trudnicama i parovima ukinite sve finansijske pomoci i onda kukajte sto pada natalitet. Drzava nam je fascinantna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA