POŠTENO: Auto-put od Prištine do Tirane koštao dve milijarde evra!

Stotinak kilometara auto-puta od Prištine do Tirane koštalo je građane Kosova i Albanije ogroman novac, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Balkanska istraživačka mreža

  • 31

Zbog nameštenih tendera, lobiranja, preuveličavanja cena i lošeg plana, manje od 140 kilometara auto-puta od Tirane do Prištine, koštalo je neverovatnih dve milijarde evra, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže.

Kako navodi Birn, "patriotski auto-put" sa četiri trake, dug 137 kilometra, najskuplji je infrastrukturni projekat ikada pokrenut i u Albaniji i na Kosovu.

Nakon šestomesečnog istraživanja, Birn je došao do dokumenata koji, kako tvrdi, pokazuju neopravdano veliki rast troškova i stepen zloupotreba u realizaciji projekta, zbog čega su i u Albaniji i na Kosovu pokrenute istrage o navodnoj korupciji, zloupotrebama službenog položaja i malverzacijama.

Profit građevinskog konzorcijuma Bektel-Enka, angažovanog na izgradnji auto-puta, meri se u stotinama miliona evra, a kako navodi Birn, zaradu je ostvario delom zahvaljujući tenderu koji je skrojen po njihovoj meri, previsokim cenama i poreskim olakšicama.

S druge strane, auto-put je izgrađen pod pretpostavkom da će Albaniji i Kosovu doneti profit od uvećanja trgovine i turizma.

Međutim, piše Birn, na ovom putu nema redova kamiona kakvi se obično viđaju na drugim graničnim prelazima na Balkanu, a nakon njegovog otvaranja prošle godine, trgovina između Albanije i Kosova samo neznatno je porasla, a stručnjaci procenjuju da se koristi samo 10 odsto ukupnog kapaciteta puta.

Kako navodi Birn u opširnom tekstu objavljenom na sajtu Balkan insajt, tender za prvu fazu izgradnje auto-puta od Tirane do granice sa Kosovom organizovan je po ubrzanoj proceduri.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    14. maj 2014 | 18:19

    Mozda je namesteno, ali su ga bar napravili..Mi smo za sve ove decenije potrosili na te puteve deset puta po dve milijarde, a pritom nismo u stanju da odrzavamo postojeci, a kamoli da napravimo novi autoput..

  • Qwert

    14. maj 2014 | 16:11

    Nisam znao za auto put svaka cast,ovi nasi procerdali pare od privaizacija nista kapitalno nisu uradili.

  • lanisa

    14. maj 2014 | 17:02

    U srbiji taj autoput bi kostao 20 milijarde pola meni pola te i pola onom pola ovom tako se to radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA