ISPOVEST NORVEŠKOG OFICIRA: Kako smo ubili Albanca 2004. godine u Čaglavici! (VIDEO)

- Pojavio se kamion koji je krenuo na nas. Da je stigao, probio bi kordon i bili bi ugroženi naši životi. Prinuđeni smo bili da otvorimo vatru. Prvo u vis, a onda i u vozača. Ostao je mrtav na mestu - svedoči potpukovnik Vojske Norveške Kjel Olav

  • 3

Na društvenoj mreži "Jutjub" pojavio se snimak potpukovnika Vojske Norveške Kjela Olava, koji je sa svojom jedinicom u okviru mirovnih snaga boravio na Kosovu 2004. godine u Čaglavici, koji svedoči kako su njegovi vojnici bili primorani da ubiju jednog Albanca kako bi spasili svoje živote!

Tokom dvodnevnog nasilja 17. marta na Kosovu, 19 ljudi je poginulo, a 950 ranjeno, proterano je više od 4.000 Srba, uništeno 900 kuća i 35 crkava i manastira, među kojima i spomenici kulture od neprocenjive vrednosti iz XIV i XVI veka.

Povod za nasilje na Kosovu bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi za ubistvo tri albanska dečaka koji su se udavili u Ibru.

Jedinica Olava je bila u Čaglavici i njih su napali Albanci kamenicama, metalnim cevima i molotovljevim koktelima.

- Bio je pakao od početka. Potiskivali smo ih i nismo dozvoljavali da probiju naš kordon. Kako je vreme prolazilo, demonstranti su postali sve agresivniji, pa su mržnju na Srbe usmerili na nas i bili smo izloženi napadima u kojima su bili ugroženi naši životi. Započela je borba prsa u prsa, 16 vojnika je ranjeno, a 13 je evakuisano iz moje jedinice - svedoči Olav.

On objašnjava da je situacija postala kritična kada se pojavio kamion koji je krenuo na kordon njegovih vojnika.

- Pojavio se kamion koji je krenuo na nas. Da je stigao do nas, probili bi kordon. Prinuđeni smo bili da otvorimo vatru. prvo u vis, a onda i u vozača. Ostao je mrtav na mestu. Na taj način smo uspeli da odbijemo napad i spasimo naše živote - naveo je Olav u video snimku koji je urađen pod okriljem Vojske Norveške.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA