U NACIONALNOM PARKU UNA: Prirodna lepota koja će vas ostaviti bez daha (FOTO) (VIDEO)

Zaljubljenici u reke i prirodu sigurno će biti oduševljeni Unom, njenim skrivenim kutcima i lepotama koje krije. Ekipa Telegrafa posetila je Nacionalni park istoimene reke, kao i grad Bihać i bila prijatno iznenađena mogućnostima za odmor i rekreaciju

  • 6

Prvi nalet toplog vremena donosi mnogo mogućnosti svim strastvenim zaljubljenicima u prirodu, reke i rekreaciju. Ekipa Telegrafa imala je priliku da poseti Bihać, grad u komšijskoj nam Federaciji, kao i da uživa u lepotama nacionalnog parka "Una" i uzbudljivom raftingu istoimenom rekom.

Nacionalni park "Una" prostire se dolinom gornjeg toka reke Une, kao i dolinom reke Unac, desne pritoke Une sve do rečice Krke na zapadu. Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu celinu u ovom delu Evrope, vrlo vrednu za očuvanje biološke raznolikosti.

Planovi za razvoj turizma grada Bihać, glavnog grada Unsko-Sanskog kantonu su veliki pokazatelj ekonomskog razvitka ovog područja koje vam može ponuditi neverovatne mogućnosti za odmor i rekreaciju.

Bihać je grad veoma burne istorije. U starom naselju ima nekoliko neprocenjivih zdanja koja ne smete propustiti. Ukoliko imate vremena za obilazak ovog grada, obavezno posetite džamiju Fethija, Kapetanovu kulu i crkvu Svetog Ante Padovanskog.

Nacionalni park "Una" je veoma bogat prirodnim lepotama. Posebno se izdvajaju vodopadi Martin Brod, Bučnica deda Dmitra koja predstavlja prirodnu "veš mašinu" u kojoj se odeća pere pomoću jakog mlaza vode, bez ikakve hemije. Tu je i manastir Rmanj, najstariji pravoslavni hram podignut na ovim prostorima.

Martin Brod je prvo veće naselje u Bosni i Hercegovini u kojem se nalazi najveći vodopad na reci Uni visoki oko 54 m koji stvara prelepe veće i manje slapove i kaskade. Vodopade prati i neobična legenda koja govori o pogibiji devojke koja je krišom išla da se vidi sa svojom zabranjenom ljubavi.

Međutim, najuzbudljivije iskustvo koje možete doživeti pri obilasku nacionalnog parka Una je rafting istoimenom rekom. Netaknuta priroda, čista smaragdnozelena voda, igra vode i svetlosti, mnogobrojni brzaci, slapovi, vodopadi i spektakularni kanjoni nude idealne uslove za nezaboravnu rečnu avanturu.

Rafting i kajakaštvo predstavljaju najuzbudljivije i napopularnije sportsko - rekreativne aktivnosti na vodama Nacionalnog parka Una koja  vam pruža nezaboravne trenutke plovidbe najatraktivnijom deonicom na reci Uni od Štrbačkog buka do naselja Lohovo.

Kada stignete na start rafting ture, upoznajete se sa skiperima - mladićima koji upravljaju čamcima, od njih dobijate odela za rafting koja vas čuvaju od hladne vode i jakog Sunca, a zatim i osnovne instrukcije upravljanja čamcem.

Zavisno od vremenskih uslova tokom određene godine, sezona raftinga na Uni traje od marta do oktobra. Dodatnu atrakciju za posetioce na ovoj deonici predstavljaju skokovi skipera sa najvišeg vodopada na Uni Štrbačkog buka sa 18 metara visine.

Pogledajte video:

UPOZORENJE: Zabranjeno preuzimanje, kopiranje ili bilo kakvo drugo korišćenje ovog teksta bez dozvole uredništva portala Telegraf.rs. Prenošenje teksta, njegovih delova ili fotografija smatraće se kršenjem autorskih prava.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Student

    3. jun 2014 | 19:11

    Bio po ko zna koji put u Martin Brodu prije nekih mjesec i po.Samo da se pohvalim! :-)

  • Serbinjo

    3. jun 2014 | 19:16

    A niko da spomene dje izvire Una :) U Srpskoj Lici u selu Donja Suvaja, izvor je neverovatno lep..

  • Milan

    3. jun 2014 | 23:27

    Najlepsa reka na svetu, a Martin Brod je čarobno mesto! Dobro je da su se prognani Srbi vratili i treba ih podrzati da tamo i opstanu sobzirom da je to čisto srpsko mesto u Federaciji BiH uz Drvar, Glamoc, Grahovo, Petrovac, Kljuc...i ostala mesta gde su Srbi pre rata bili vecina sa nepreglednim šumskim i drugim prirodnim bogatstvom koje sada drugi eksploatisu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA