Crna Gora neće spomenike fašistima

- Iritantno je što upravo bauk fažizma pokušava da bude nametnut na perfidan način Crnoj Gori, a to je vidi kroz insistiranje nemačke Vlade da posmrtne ostatke nemačkih i drugih vojnika sahrane u kasarni u Golubovcima - kazao je generalni konzul SFRJ Marko Perković

  • 9

Generalni konzul SFRJ Marko Perković poručio je da Crna Gora neće dozvoliti da je zapljusne talas fašizma, koji je zadesio Evropu.

- Antifašistička Crna Gora se mora vratiti sebi, odgovorićemo im tako da ćemo im staviti do znanja da je zabranjen saobraćaj za fašizam u Crnoj Gori. Crnogorci neće da čuvaju mrtve fašiste - kazao je Perković, otkrivajući saobraćajni znak na putu za aerodrom u Golubovcima.

Perković je reagovao na najavu da će nemačke vojnike, čiji su ostaci pronađeni u okolini Katoličke crkve, sahraniti u Kasarni u Golubovcima.

- Iritantno je što upravo bauk fažizma pokušava da bude nametnut na perfidan način Crnoj Gori, a to je vidi kroz insistiranje nemačke Vlade da posmrtne ostatke nemačkih i drugih vojnika sahrane u kasarni u Golubovcima - kazao je Perković.

On je rekao da bi na taj način svi koji posećuju Crnu Goru imali priliku da prođu pored spomenika fašistima.

- To je jedna od najvećih podvala i Vojci Crne Gore koja bi vršeći stražarsku dužnost odala najveću vojničku počast fašističkim vojnicima. To bi bilo ponižavajuće za 18.300 građana koji su dali svoj život u Drugom svetskom ratu, kao i 248 narodnih heroja iz Crne Gore - kazao je on.

On je najavio postavljanje sličnih znakova na graničnim prelazima, kasarnama u Golubovcima, Danilovgradu i Nikšiću i svim vojnim objektima na koje Nemačka bude bacila oko. Perković je rekao da je ta nevladina organizacija predala Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustanovnosti i zakonitosti Sporazum između Crne Gore i Nemačke, koji tako nešto i predviđa.

On je podsetio da je 15. maja 1945. godine kod Dravograda odigrana bitka kojom je proteran i posljednji neprijateljski vojnik sa prostora Jugoslavije. Tada je Kosta Nađ poslao istorijski telegram: "Druže Tito, rat je završen".

(Telegraf.rs / Izvor:vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA