SRAM DA NAS BUDE: Trgovci podigli cene vode, hrane i čizama i do 400 odsto!

Gotovo u svakom mestu koje je poplavljeno vodom, javljaju se takozvani trgovci, koji po višestruko većim cenama prodaju najosnovnije namirnice. Ministar Ljajić najavljuje kontrole i oštre kazne za sve one koji neopravdano dižu cene

  • 87

KORISTE TUĐU MUKU DA ZARADE! Dobar deo Srbije je pod vodom, u mnogim gradovima, poput Obrenovca i Krupnja, situacija je toliko dramatična da su ljudski životi ugroženi, ali to ne smeta nekima od nas da brutalno podižu cene i tako pokušavaju da ušićare od onih koji nemaju!

Naime, prema izveštajima s terena, gotovo u svakom mestu koje je poplavljeno vodom, javljaju se takozvani trgovci, koji po višestruko većim cenama prodaju najosnovnije namirnice, vodu i hranu, ali i čizme!

Tako se može čuti da je cena sendviča kod Lajkovca skočila na sumanitih 800 dinara, dok se flašica vode prodaje po 200 dinara!!! Slična je situacija i u Valjevu, gde je, prema rečima meštana, cena čizama skočila skočila sa 1.700 na 3.200 dinara!

Sve ovo nateralo je nadležne da se oglase i najoštrije upozore da se prestane s ovom praksom.

Ministar trgovine Rasim Ljajić naložio je pojačanu inspekcijsku kontrolu trgovina zbog pritužbi o neopravdanom podizanju cena osnovnih namirnica u uslovima vanredne situacije.

- Nesavesni trgovci na taj način najdirektnije krše Zakon o trgovini i sve odluke Vlade o otklanjanju posledica nastalih katastrofalnim poplavama. Postupak rada Tržišne inspekcije u uslovima vanredne situacije je rigorozan i podrazumeva najoštrije mere, kazne i posledice po one koji zloupotrebljavaju takvo stanje - kaže Ljajić.

On dodaje da će tržišni inspektori protiv trgovaca koji krše zakon podnositi prijave i o tome obaveštavati Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ljajić najavljuje da će danas, zajedno s tržišnim inspektorima, obići prodavnice u gradovima iz kojih stižu prijave o neopravdanim poskupljenima. On poziva građane da Tržišnoj inspekciji, koja će neprekidno dežurati dok traje vanredna situacija, prijave sve nesavesne trgovce "koji ovu katastrofu nastalu poplavama koriste da nezakonito i bezobzirno zarade".

Dežurni telefon Tržišne inspekcije na koji građani mogu da se jave i prijave zloupotrebe trgovaca u vanrednoj situaciji je 011/2699-610.

I Privredna komora Srbije apeluje na sve učesnike na tržištu da se u uslovima vanredne situacije ponašaju odgovorno i solidarišu s ugroženima.

PKS poziva trgovce da ne podižu cene u vreme najveće elementarne nepogode koja je pogodila Srbiju, već da pomognu u teškoj situaciji u skladu sa svojim mogućnostima.

- Svi učesnici na tržištu trebalo bi da se uzdrže od takvih poteza i solidarišu sa građanima u vreme vanredne situacije - navode u PKS.

Dešavanja uživo u vezi sa poplavama, najugroženijim mestima u Srbiji i vanrednom situacijom možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA