Uskoro narukvice i za pedofile!

Predloženo formiranje registra silovatelja i pedofila, kao i način njihove kontrole nakon odslužene kazne

  • 2

Radna grupa Ministarstva pravde koja se bavi izmenama Krivičnog zakonika, predložila je formiranje registra silovatelja i pedofila, kao i način njihove kontrole nakon odslužene zatvorske kazne, izjavio je resorni ministar Slobodan Homen.

To bi, kako objašnjava Homen, podrazumevalo i uvođenje narukvica za monitoring oslobođenih pedofila, ako tako odluči sud.

- Da bi te zakonske izmene zaživele u praksi, osim proceduralnog usvajanja zakona, zahtevaju i multisektorski angažman više resora, kao i usklađivanje sa standardima Saveta Evrope i Evropske unije - objašnjava Homen.

On dodaje da je kaznena politika koja se tiče kazni za krivično delo silovanja drastično pooštrena krajem 2009. godine i da je među najstrožima u Evropi.

- Najvažnija je promena da je zabranjeno ublažavanje kazne za zatvorski minimum, tako da se u slučaju obljube nad detetom ili u slučaju da je nastupila smrt lica prema kome je izvršena nasilna obljuba ne može izreći manja kazna od 10 godina zatvora - naveo je Homen.

On dodaje da su kazne za krivično delo silovanja povećane sa dve do 12 godina na tri do 12 godina zatvora, odnosno od pet do 15 godina zatvora, ako je usled ovog dela naneta teška telesna povreda nekom licu, ako je delo izvršeno od strane više lica ili ako silovanje ima za posledicu trudnoću.

- Što se mene lično tiče, potpuno podržavam i najstrože kažnjavanje pedofila, pa i smrtnu kaznu i kastraciju. Ali, moramo imati u vidu da zakonske mere moraju biti u skladu sa propisima Evropske unije i Saveta Evrope - kaže Homen.

(Izvor: Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA