Ovako Vojska Srbije spasava svoj narod širom otadžbine (FOTO) (VIDEO)

Od kako je ukinuto redovno služenje vojnog roka, broj profesionalnih vojnika se znatno smanjio ali iako ih je malo, u svakom momentu su spremni da se herojski bore za svoju državu i sugrađane

  • 22

U protekla dva dana u kojima je Srbija pogođena kataklizmičnim poplavama, pripadnici Vojske Srbije, uz dobrovoljce, su danonoćno na terenima i pokušavaju da spasu sve one ljude kojima je život u opasnosti.

Od kako je ukinuto redovno služenje vojnog roka, broj profesionalnih vojnika se znatno smanjio ali iako ih je malo, u svakom momentu su spremni da se herojski bore za svoju državu i sugrađane.

Pripadnici Vojske Srbije bez prestanka učestvuju u borbama protiv vodenih stihija. U toku današnjeg dana na terenu je bilo raspoređeno oko 500 vojnika u Ubu, Koceljevi, Loznici, Lešnici, Ljuboviji, Osečini, Obrenvocu, Lajkovcu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Čačku, Grockoj i ostalim ugroženim područjima.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije, Ljubiša Diković se zahvalio svima koji su pomogli da se u Šapcu izgradi bedem visine od preko 7 metara i na taj način su ovaj grad spasili od katastrofe.

Obezbedili su čamce, motorna vozila, pumpe za vodu, krevet i ćebac, auto-cisterne sa vodom za piće, a nemali broj njih je u pripravnosti kako bi u svakom trenutku mogli da uskoče u pomoć građanima širom Srbije.

Od rane zore, a i tokom večeri, helikopteri nadleću Obrenovac i spasavaju ljude koji su i dalje zarobljeni u svojim kućama. Prevoze ih na aerodrom u Batajnici.

- Ništa nam nije teško, jedino što želimo je da pomognemo ovim ljudima što je moguće više. Ostaćemo koliko god da je potrebno - rekao je Božo Vukić, profesionalni vojnik 15. tenkovskog bataljona, koji je već dva dana sa ostalim pripadnicima Vojske Srbije u ugroženim područjima oko Lešnice.

Takođe su bili i u Svilajncu gde Specijalne brigade učestvuju u evakuaciji građana.

Pripadnici Vojske Srbije, kao i kadeti Vojne akademije će i tokom noći spasavati živote ljudi koji se nalaze u ugroženim područjima i biće na raspolaganju dokle god da je to potrebno.

Pogledajte video:

(M. Bojić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefi

    17. maj 2014 | 23:29

    Nadam se da ce vratiti obavezno sluzenje vojnog roka. U ovakvim situacijama se vidi da nam je potrebno mnogo obucenih ljudi.

  • Belogradjan

    18. maj 2014 | 00:45

    Svaka cast zokolovi, da je srece mi bi i dalje imali vojsku i danasnji klinci bi isli na odsluzenje vojnog roka a ne ispredzgradice do 5 ujutr

  • Kristjan

    17. maj 2014 | 23:42

    Kako mi je cudno kad vidim neki naslov vezano za neku srpsku instituciju koji je pozitivan. Nazalost. U svakom slucaju vrlo je lep osecaj....pomalo zaboravljen

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA