Vanredno stanje u Hrvatskoj, Sava probija nasipe!

Iako je nivo Save kod Slavonskog Šamca u opadanju, a kod Županje već satima stagnira, stanje na nasipima u tom delu Posavine i dalje je kritično, izjavio je župan vukovarsko-sremski Božo Galić

  • 11

Na istoku Hrvatske je vanredno stanje, reka Sava probija nasipe, a dve osobe su nestale tokom evakuacije, javili su hrvatski mediji.

Reke su se izlile iz korita i poplavile brojne kuće, a najkritičnije je u okolini Požege, Županje i u Slavonskom Brodu, a hrvatski premijer Zoran Milanović obilazi najugroženija područja.

Voda je u subotu uveče došla do Gunje, gde je započela evakuacija, kako se procenjuje oko 3000 osoba s tog područja, javila je agencija Hina.

Iako je nivo Save kod Slavonskog Šamca u opadanju, a kod Županje već satima stagnira, stanje na nasipima u tom delu Posavine i dalje je kritično, izjavio je sinoć župan vukovarsko-sremski Božo Galić, posle sednice županijskog Štaba za zaštitu i spašavanje.

Galić nije mogao da potvrdi kakva je situacija na području Račinovaca i Rajevog Sela, gde je po podne voda probila nasip i traga se za dve osobe nestale u bujicama Save, a o čemu je u subotu neslužbeno saopšteno iz Štaba, navela je Hina.

Na terenu je angažovano nekoliko hiljada raznih službi, hrvatske vojske kao i samih građana koji nesebično pomažu u odbrani od mogućih poplava.

Prema načelniku Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, Drage Lovrića, u županjskoj Posavini angažirano je 500 pripadnika hrvatske vojske, a ministar odbrane Ante Kotromanović odobrio je angažman 1.000 vojnika.

- Ako bude trebalo pet hiljada, angažovaćemo i pet hiljada vojnika - kazao je Lovrić, dodavši kako će Hrvatska vojska u nedelju započeti sa izvlačenjem stoke koja je ostala na poplavljenim područjima, prenela je hrvatska agencija.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tea Su

    18. maj 2014 | 09:34

    Eh, taj naš Balkan! I kada je mir, nema mira, uvek neka nevolja zakuca. E moj Bože, neka s ovom vodom odu svi naši gresi i patnja, pa konačno i nas Sunce da ogreje, za sva vremena! Da se počme nizati ogrlica od radosti, sreće i ljubavi! Dosta više!

  • Mika

    18. maj 2014 | 10:20

    E sada treba sav visak pomoci poslati u hrvatsku i BIH da i mi uzvratimo njima pomoc, a ne da se prepucavamo vecito ko je sta

  • BALKANSKI SPIJUN

    18. maj 2014 | 08:21

    A nekada "davno" smo se svadjali oko cirilice????? Gde su sad oni sto lupaju kad treba da pune dzakove .?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA