Dan žena u Srbiji: Svi apeluju na poštovanje prava

Uprava za rodnu ravnopravnost organizuje konferenciju, Žene u crnom prave performans na Trgu republike, "Zeleni" uz cveće dele vaučere za besplatne preventivne preglede raka dojke

  • 0

Međunarodni dan žena u Srbiji se obeležava brojnim manifestacijama i tribinama o ženskim pravima. Na akcijama brojnih vladinih i nevladininih organizacija govoriće domaće i inostrane uticajne ličnosti iz sveta politike i diplomatije. Takođe, mnoge institucije će damama danas besplatno pružati usluge.

Nacionalna konferencija na temu "Žene u javnom životu" održaće se u beogradskom hotelu "Hajat". Konferenciju organizuju Ministarstvo rada i socijalne politike i Uprava za rodnu ravnopravnost. Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, otvoriće ovaj skup. Osim nje, prisutnima će govoriti i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Natalija Mićunović, kao i predstavnice svih političkih partija, državnih i međunarodnih institucija i stranih ambasada.

Na drugom kraju Beograda, u Domu omladine, biće održana debata o položaju i pravima žena u Srbiji. Debatu organizuju delegacija EU i Medijski edukacioni centar (MEC), a u njoj će učestvovati i šef delegacije EU Vensan Dežer.

Nevladina organizacija "Žene u crnom" obeležiće Dan žena performansom na Trgu Republike na temu radnih prava žena, a pod sloganom: "Ni suvišne, ni poslušne - i buntovne i solidarne". Okupljenima će biti biti pročitan izveštaj sa terena o položaju žena u Srbiji koje su, kako se kaže, postale "suvišne jer nisu zadovoljile zakone tržišta i zahteve patrijarhata".

Prva žena - doktor nauka na Beogradskom univerzitetu, Ksenija Atanasijević, od danas će imati svoju spomen-ploču u prestonici. Ploča će svečano biti otkrivena u Jovanovoj 49. Atanasijevićeva je titulu stekla 1992. godine i bila je istaknuti filozof, pacifista, antifašista i feminista.

Oko 120 žena sa invaliditetom proslaviće Dan žena u restoranu "Jezero" na Adi Ciganliji. Na proslavi, koju je organizovao hendi centar "Koloseum", će biti proglašena naj-žena sa invaliditetom za 2011. godinu. Zvanice će pozdraviti pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vlada Pešić.

Institut za transfuziju krvi i Crveni krst Srbije obeležiće međunarodni praznik žena akcijom dobrovoljnog davanja krvi u Domu omladine pod sloganom "Ništa bez žena". U akciji će učestvovati poznate dame iz politike, kulture, obrazovanja, sporta, medicine, medija i diplomatskog kora.

Nevladina organizacija "Zeleni Srbije" apelovala je na sve poslodavce da svojim radnicama, uz cveće na dan žena poklone vaučere za besplatne preventivne preglede raka dojke i grlića materice. Oni su istakli da bi tim gestom i poslodavci pokazali da suštinski brinu o dobrobiti zaposlenih.

Iz Javnog komunalnog preduzeća "Gradske pijace" je najavljeno da će direktor Predrag Veinović i njegovi saradnici između 11.00 i 12.00 sati obići nekoliko pijaca na području Beograda i damama uz crvenu ružu čestitati praznik.

Za sve dame koje danas posete Avalski toranj, ulaz će biti besplatan.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA