Njegoš dobio spomenik u Ljubljani

Ideju da se u, uz brojne druge evropske prestonice, i u Ljubljani podigne spomenik Njegošu inicirao je i finansirao počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač

  • 18

U Ljubljani, u ulici koja nosi njegovo ime, otkriven je spomenik jednom od najvećih slovenskih pesnika i mislilaca Petru II Petroviću Njegošu.

Spomenik predstavlja repliku Njegoševe biste znamenitog crnogorskog vajara Draga Ðurovića na postamentu od mermera iz Bejlopavlića.

U prisustvu velikog broja poštovalaca Njegoša, spomenik su otkrili počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović i državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu kulture Aleš Černič.

Ideju da se u, uz brojne druge evropske prestonice, i u Ljubljani podigne spomenik Njegošu inicirao je i finansirao Kovač, prenose podgoričke "Vijesti".

- Velika mi je čast da sam kao Crnogorac i Ljubljančanin podario spomenik Ljubljani i na taj način dao doprinos obeležavanju dva veka od rođenja najvećeg crnogorskog pesnika. Spomenik će ostati kao znak istorijske i kulturne povezanosti dva naroda, dobrih međudržavnih odnosa i gostoljubivosti Ljubljane - poručio je Kovač.

Gradonačelnik Janković zahvalio je Kovaču na spomeniku koji je podario Ljubljani, dok je Černič podsetio da je Njegoš jedna od najznačajnijih ličnosti crnogorske istorije koji je postavio temelje crnogorske državnosti, opismenio i obrazovao Crnogorce.

- Ljubljana sa ponosom daje prostor za spomenik Njegošu u čast posebnosti i prijateljstva između Crne Gore i Slovenije - poručio je Černič.

Crnogorski ministar kulture je podsetio da su Njegoševa dela nadahnula pre svega crnogorsku, a potom i južnoslovensku književnost i uvela ih u svetske bibiloteke, naučne i obrazovne programe.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    20. maj 2014 | 14:20

    Jedan od najvecih srpski pesnika

  • Lena

    20. maj 2014 | 14:06

    Cudi me da su Slovenci dozvolili da se postavi spomenik,jer Njegoš nije neki književnik međunarodnog značaja.

  • Rimokatolik

    20. maj 2014 | 16:07

    Pa i vrijeme je da se pravoslavnom Hrvatu poput Njegosa dizu spomenici....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA