Diković: Šanse da Sava probije nasip su 50:50! (FOTO)

- Borba je velika, šanse su 50 prema 50 odsto da može doći do probijanja nasipa u gornjem delu toka reke Save - kaže načelnik Generalštaba Vojske Ljubiša Diković, koji je i komandant kriznog štaba u tom gradu

  • 2

Krizni štab grada Šapca ponovo je u podne pozvao građane da se jave na zborno mesto kod hale sportova "Zorka" i budu upućeni u rejon sela Drenovac na odbranu bedema.

Bedemi u rejonu Šapca, u dužini od oko 25 kilometara, stabilni su i nema opasnosti od probijanja. Građani su i jutros otišli da pomognu pripadnicima Vojske Srbije i policije u utvrđivanju kritičnih mesta.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, koji je i komandant kriznog štaba u tom gradu, kaže da je na područjima ugroženim rekom Savom situacija stabilna i da je učinjeno sve što je u ljudskoj moći, ali problem predstavljaju prirodni zakoni.

- Borba je velika, šanse su 50 prema 50 odsto da može doći do probijanja nasipa u gornjem delu toka reke Save. Spremni smo da reagujemo i u tim uslovima i nastavimo i dalje da se borimo - kaže Diković.

On je s ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom obišao ruski spasilački tim i istakao je da su razrađeni svi planovi i da je u proteklim danima učinjeno sve što je u ljudskoj moći:

- Jednostavno, imate neke prirodne zakone koje ne možete promeniti i upravo su nam najveća opasnost baš ti prirodni zakoni.

Diković je istakao da je našu zemlju zadesila velika nesreća, poručivši:

- Ne daj se, Srbijo, bori se, Srbijo!

U Šapcu se život odvija normalno, prodavnice i ugostiteljski objekti su otvoreni, a grad je dobro snadbeven svim što je neophodno za normalno funkcionisanje.

Nasipi na delu Save se svakodnevno ojačavaju, a jutros pripadnicima vojske i policije pomažu i građani koji su se odazvali pozivu kriznog štaba da pomognu. Meštani iz nekoliko ugroženih sela s područja šabačke opštine su blagovremeno evakuisani i zbrinuti po osnovnim školama i kod prijatelja i rođaka u Šapcu.

Nivo Save, po najnovijim podacima, iznosi 618 centimetara, odnosno za desetak centimetara je niži nego prethodnih dana, ali kako upozoravaju građani tog grada, neophodno je da nivo te reke bude na oko 550 centimetara, kad će biti apsolutno sigurni.

Pripadnicima Vojske Srbije i Sektora MUP-a za vanredne situacije pomažu i predstavnici specijalnih spasilačkih jedinica Rusije, Belorusije, Austrije, Slovenije i Crne Gore.

Škole u gradu neće početi da rade do okončanja vanrednih mera odbrane od poplava.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • paja

    21. maj 2014 | 14:15

    Kako si krenuo načelniče generalštaba, uskoro ćeš komandovati mesnom zajednicom. Jel neko može da zamisli Ratka Mladića koji komanduje bedemu od dzakova?

  • Fastman

    21. maj 2014 | 15:31

    50:50 ili ce da probije ili nece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA