Predstavljamo vam bedem koji brani beogradsku levu obalu Dunava (FOTO)

Čvrst nasip oko pančevačkog rita izgrađen je 1933. godine za vreme vladavine kralja Aleksandra, a nadograđivan je tokom vlade Josipa Broza Tita

  • 0

Stravične poplave koje su pogodile Srbiju polako jenjavaju, ali je i dalje otvoreno pitanje da li će eventualni novi nalet Dunava, izdržati bedemi koji brane beogradsku levu obalu ove reke.

Mnogi još nisu zaboravili velike poplave koje su Srbiju zadesile pre osam godina kada je i zabeležen istorijski maksimum vodostaja Dunava.

Od 10.4. do 17.4.2006. godine na celom toku Dunava kroz Srbiju vodostaji su prevazišli istorijske maksimume pa je tada u Zemunu izmeren do sada najveći vodostaj od 783 cm (16.4.) koji je prevazilazio prethodni rekord iz 1981. godine od 757 cm.

Tada su apsolutno maksimalne vrednosti vodostaja zabeležene i na stanicama Banatska Palanka, 954 cm (16.4.) i Velikom Gradištu, 960 cm (15.4.).

Čvrst nasip oko pančevačkog rita izgrađen je 1933. godine za vreme vladavine kralja Aleksandra, a nadograđivan je tokom vlade Josipa Broza Tita. U svom temelju ima kamen, a da li će izdržati i novi nalet i da li je propisno održavan... Ostaje nam samo da verujemo da hoće i da jeste!

Dešavanja uživo u poplavljenim područjima možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA