DRUGI PUT OSTAO BEZ IČEGA: Ovo je gore nego rat! (FOTO) (VIDEO)

Ramiz Skopljak (65) iz okoline Zenice ostao je bez kuće koja je sravnjena sa zemljom usled klizišta. On kaže da je prirodna kataklizma gora nego rat

  • 0

Samo nekoliko minuta od pokretanja klizišta izazavanih obilnim padavinama u BiH Ramiz Skopljak iz okoline Zenice ostao je bez kuće, drugi put u svom životu. Prvi put imao je 47 godina kada mu je kuća srušena u ratu koji ga je zatekao u Topčić Polju, tako da je morao da počne ispočetka.

Sada Ramiz ima 65 godina, pa i kada bi mogao da nađe papir koji je zakopan u blatu, a kojim dokazuje da je vlasnik zemlje, to mu ne bi pomoglo. Jer je i ta zemlja gde je bila njegova kuća nestala, zajedno sa brdom na kojem je stajala.

- Ovo je gore nego rat – rekao je slomljeni Ramiz.

Njegova porodica morala je da pobegne iz kuće u Topčić Polju, kada su počele kiše koje su uzrokovale poplave i klizišta. Niko od njegovih ukućana, a ima ih osam, nije imao vremena ni da uzme novčanik, lična dokumenta ili mobilni telefon. Sada nemaju ništa.

Kaže kako ne zna tačno koliko je kuća zemlja progutala nakon što se pokrenulo klizište, ali bi bio iznenađen i kad bi 30 odsto od 1.430 stanovnika Topčić Polja i dalje moglo tu da živi.

Više od 2.000 klizišta zableženo je u poslednjih nekoliko dana u BiH, koja se zajedno sa Srbijom bori sa najgorim poplavama u jugoistočnoj Evropi u poslednjih 120 godina.

Skopljak kaže da je jedina dobra stvar sada to što nepoznati ljudi nude svoju pomoć. Jedna žena u susednom gradu povukla je njegovu suprugu za rukav na ulici i ponudila im utočište u prizemlju njene kuće. On još uvek ne zna kako se ona zove.

Dok hoda po crnom mulju koji mu je do članaka, Skopljak okolo pronalazi delove svoje kuće.

- Mislim da je ovo moj čaršaf. Ono tamo je sve što je ostalo od mog TV-a - pokazuje Ramiz stvari koje prepoznaje.

Oči Ramiza Skopljaka napunile su se suzama. Kako je prolazio selom, ugledao ga je prijatelj iz detinjstva Salim Klobodanović koji je istrčao iz svoje uništene kuće.

Salim je uzeo Ramizovu ruku i odveo ga do mesta njegovog doma koje je pokrivalo blato.

- Ramize, slušaj me. Izgradićemo je ovde. Ti i ja, Ramize. Zajedno. Nasledio sam ovaj komad zemlje od svog oca. Računaj da je od ovog momenta ovo tvoja zemlja – rekao mu je Salim koji mu je podigao glavu, dok je nogom udarao zemlju.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Izvor: Dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA