Mala matura će se ipak održati!

Bez obavljenog završnog ispita učeniku se ne može izdati javna isprava o završenoj osnovnoj školi, poručuju iz Ministarstva prosvete

  • 79

Završni ispit za đake osmog razreda ove godine neće biti ukinut, kako su tražili neki sindikati, a nakon nekoliko dana pauze, škole mogu da nastave realizaciju vannastavnih aktivnosti, poput ekskurzija, nastave u prirodi, izleta, takmičenja.

- Organizatori tih aktivnosti su u obavezi da se obrate kriznom štabu za vanredne situacije lokalne samouprave na čiju teritoriju se deca i učenici upućuju i da provere da li su bezbedni uslovi za putovanje, smeštaj i boravak dece i učenika - saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Bez obavljenog završnog ispita učeniku se ne može izdati javna isprava o završenoj osnovnoj školi, odnosno učenik ne može da upiše srednju školu u skladu sa preporukama Vlade Srbije o normalizaciji stanja.

Forum beogradskih osnovnih škola predložio je juče da osmaci ove godine ne polažu malu maturu zbog vanredne situacije izazvane poplavama. Četiri reprezentativna sindikata prosvete sugerisala su danas ministru prosvete da razmotri predlog da se mala matura ne polaže u ugroženim područjima, jer za to ne postoje uslovi.

- U svim mestima gde je to moguće, mala matura treba da se izvede onako kao što je unapred dogovoreno - ocenili su zajedničkom saopštenju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat prosvete "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Ministar prosvete Srđan Verbić podseća da bez završnog ispita ne može da se dobije svedočansto o osnovnoškolskom obrazovanju.

- Osim toga, na ispitu se proverava znanje stečeno svih prethodnih godina, ne samo na kraju osmog razreda - rekao je ministar Verbić, smatrajući da bi inicijativa trebalo da ima ozbiljniju stručnu argumentaciju.

Ministar je ukazao na prioritetan zadatak - što brža normalizacija nastavnog procesa nakon poplava, podsetivši da je završni ispit sastavni deo redovne školske godine regulisan zakonom, podzakonskim aktima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nastavnik

    21. maj 2014 | 21:14

    Jutros sam gledala gostovanje ministra prosvete na RTS1. Kao prosvetni radnik, pocrvenela sam od sramote kada sam čula njegove izjave. Govorio je kao da se ništa ne dešava, sve će posledice brzo da se saniraju, a ima mesta i za decu u Obrenovcu po Beogradskim školama. Čak je i voditeljka bila zatečena. A na pitanje šta će biti sa dokumentacijom koja je poplavljena, rekao je kako se dokumenta već prikupljaju, a i sami nastavnici najbolje znaju kakvi su im đaci?!? Nisam mogla da verujem šta čujem. Ne znam da li ima porodicu i decu, ali mu sigurno treba pedagog ili dečiji psiholog da mu pojasni šta ovakva situacija u zemlji izaziva kod dece, do kakvih trauma dovodi. A to se ne može sanirati za manje od mesec dana za kada je planiran završni ispit. E sad su potrebna dečija prava!!!

  • Nena

    21. maj 2014 | 17:10

    Stvarno ne mogu da verujem da ce posle svega sto su neka deca dozivela morati da, dodatno, budu pod stresom zbog polaganja. Tolike generacije su zavrsile osnovnu skolu bez mature i ne vidim da je to imalo neke posledice.

  • UcenikUb

    21. maj 2014 | 19:41

    Da li moze neka peticija ili nesto ozbiljnije da se pokrene protiv ovog nehumanog dela?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA