AFERA ŠPIJUNIRANJA: Amerikanci prisluškuju UN i OEBS

Službenici NSA odnosno njena jedinica za određene operacije ozvučile sedište UN u Njujorku, a najverovatnije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču, tvrdi bečki dnevnik "Prese" na osnovu izjave nemačkog eksperta

  • 0

Američka obaveštajna služba NSA prisluškuje i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču, tvrdi bečki dnevnik "Prese" na osnovu izjave nemačkog eksperta.

Na spisku naloga za prisluškivanje koje je odobrio predsednik SAD nalazi se OEBS, ističe nemački ekspert Holger Štark.

Prema njegovim rečima OEBS je "spoljnopolitička meta" NSA i na listi se navodi kao organizacija za praćenje prioriteta 4, a sve u vezi kontrole i šverca naoružanja sa prioritetom 3, i sva saznanja se prosledjuju ministrima inostranih poslova i odbrane.

- Kriza u Ukrajini povećala je interesovanje SAD za OEBS-om, ukazao je on. Štark kaže da se može biti siguran da službenici NSA deluju i iz Beča navodeći da nadziru i Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i to uz pomoć softvera "Quantum insert".

On je istakao da su službenici NSA odnosno njena jedinica za određene operacije ozvučile sedište UN u Njujorku, a najverovatnije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču, pošto je ova organizacija, zbog kontrole naoružanja, navedena najvišim prioritetom.

Beč, kako je rekao Štark, za američke obaveštajne službe nije bilo koje mesto, već je od "posebnog značaja".

- Sve govori u prilog tome da su glavne mete u Beču, pored međunarodnih organizacija, ruska, iranska i severnokorejska ambasada - objasnio je on.

U dokumentima NSA Beču se pridaje veliki značaj, i prema Štarku, u Ambasadi SAD je smeštena oprema kojom upravlja centrala iz SAD.

Američki špijuni u Beču, prema "Prese", dobijaju i egzotične zadatke. Tako su 12.januara 2010, kada je zemljotres izazvao veliku štetu na Haitiju, jedinice iz Beča prisluškivali državni vrh Haitija.

Oni su ta saznanja prosleđivali predsedničkom kabinetu SAD, a razlog što je prisluškivanje sprovedeno iz Beča jeste što je u glavnom gradu Austrije bio jedan lingvista koji je prevodio sa kreolskog na engleski.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA