RAT U SIRIJI NI BLIZU KRAJA: Asadove snage zauzele zatvor u blizini Alepa

Pobunjenici, uključujući borce iz Al Kaidinog Nusra Fronta, pokušali su više puta da provale u zatvor i oslobode zatvorenike ali nisu uspeli da preuzmu kontrolu. Ponovno osvajanje zatvora znači da Asadove snage imaju kontrolu nad severoistočnim prilazom gradu

  • 4

Sirijska vojska slomila je jednogodišnju pobunjeničku opsadu zatvora u blizini Alepa posle žestokih sukoba sa borcima Al Kaide i drugih islamističkih brigada, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava. U saopštenju te nevladine organizacije sa sedištem u Londonu kaže se da su snage lojalne predsedniku Bašaru al Asadu ušle u zatvor u vojnim vozilima i da se čula pucnjava, preneo je Rojters.

Sirijski državni mediji nisu izvestili o današnjim sukobima oko zatvora, ali su ranije javili da su Asadove snage osvojile grad Hailan nedaleko od zatvora, osam kilometara severoistočno od Alepa. Asadove snage i pobunjenici bore se dve godine u Alepu, najvećem sirijskom gradu pre početka trogodišnjeg građanskog rata.

Pobunjenici, uključujući borce iz Al Kaidinog Nusra Fronta, pokušali su više puta da provale u zatvor i oslobode zatvorenike ali nisu uspeli da preuzmu kontrolu. U zatvoru se nalazi oko 3.000 zatvorenika.

Ponovno osvajanje zatvora znači da Asadove snage imaju kontrolu nad severoistočnim prilazom Alepu, rekao je Rami Abdulrahman iz Opservatorije.

Opservatorija, čije je sedište u Velikoj Britaniji i koja prati sukobe u Siriji putem mreže aktivista i lekarskih i vojnih izvora, saopštila je da je u sukobima ubijeno više od 162.000 ljudi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iznogud

    22. maj 2014 | 23:36

    zasto nisu vladine snage a ne Asadove zasto pobunjenici a ne proamericki placenici ajmo malo objektivnosti,kad moze jedan recnik za ruse u ukrajini nek bude isti i za siriju

  • ☪ ᗷIᑎ ᒪᗩᗪEᑎ.☪مسلم

    22. maj 2014 | 12:47

    Asade kud će ti duša 160000 ljudi je ubijeno a više od dva miliona raseljeno!!!

  • sudija

    23. maj 2014 | 11:47

    Kakva je to vojska kad tri godine ratuje sa razbojnicima. Ja bi to zavrsio za jedan mjesec.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA